Topstuk Museum Volkenkunde blijkt nep

Topstuk Museum Volkenkunde blijkt nep

LEIDEN – Honderduizenden bezoekers liepen de afgelopen jaren langs een waar pronkstuk. Maar na onderzoek blijkt de oude schedel van de Mixteken een vervalsing. Conservator Martin Berger onthulde dit donderdag op Radio 1.

Martin Berger, Museum Volkenkunde: “We laten de schedel nu maar gewoon staan, en vertellen dit verhaal erbij.”

Schedel van Mixteken

Er werd altijd gedacht dat de schedel honderden jaren oud was en in de periode 1200-1500 in grafkelders was bewaard. De schedel zou afkomstig zijn van een oud indianenvolk, de Mixteken, vergelijkbaar met de Maya’s. Maar er blijkt niet zo veel van het verhaal te kloppen.

volkenkunde

In de collectie van Museum Volkenkunde neemt de gedecoreerde schedel al jarenlang een bijzondere plek in. Ingelegd met een mozaïek van gekleurde steentjes in de vorm van een slang die op het voorhoofd kronkelt en ingelegde oogkassen, is het een opvallend en zeldzaam voorwerp. Het wordt als een van de topstukken beschouwd.

Mexicaanse tandarts

Nu blijkt de Mixteekse schedel een vervalsing. De lijn onder de steentjes van het mozaïek is veel te nieuw en de tanden zijn in te goede staat. Het museum denkt nu dat een Mexicaanse tandarts de vervalsingen heeft gemaakt. Hij zou de schedels, twintig in totaal, zelf hebben opgeknapt en doorverkocht aan verschillende musea.

Foto’s: Museum Volkenkunde

reacties