Topstukken van Boerhaave in DWDD University

Topstukken van Boerhaave in DWDD University

LEIDEN – De telescoop van Christiaan Huygens, de microscoop van Antoni van Leeuwenhoek, een dubbelbrekend IJslands kristal en een Claude-spiegel uit Museum Boerhaave. Ze zijn allemaal te zien, vrijdagavond in het live college van DWDD University.

Nederland wordt steeds slimmer

Vanuit de Westergasfabriek in Amsterdam houdt Robbert Dijkgraaf, dankzij Matthijs van Nieuwkerk nu Nederlands meest geliefde wetenschapper, een college dat live wordt uitgezonden op NPO1. Jaren geleden gaf Dijkgraaf eens een mini-college bij Matthijs aan tafel in De Wereld Draait Door. Dijkgraaf deed dit in zulke klare taal en met zoveel flair, dat hij keer op keer werd teruggevraagd. Toen ontstond het idee om de DWDD University op te richten; van tijd tot tijd geven knappe koppen colleges over de meest uiteenlopende onderwerpen, die live worden uitgezonden. Zo wordt Nederland steeds een beetje slimmer.

Vijf meter lange telescoop

Extra leuk is dat Dijkgraaf zijn college dit keer ophangt aan topstukken uit de collectie van Museum Boerhaave. Hij gebruikt de vijf meter lange telescoop van Christiaan Huygens, de microscoop van Antoni van Leeuwenhoek, het dubbelbrekend IJslands kristal en een Claude-spiegel uit de Leidse collectie om de wonderen van het fenomeen licht uit te leggen.

Museum Boerhaave mag trouwens zelf ook aan de bak; samen met de opleiding Natuurkunde van de Universiteit Leiden laten ze het publiek een serie demonstratieopstellingen zien.

telescoop-huygens-dwdd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Museum Boerhaave via Twitter

 

reacties