Een traditionele stortbui van lintjes

Een traditionele stortbui van lintjes

LEIDEN – De dag voor Koningsdag weet je dat het gaat regenen! Lintjes welteverstaan. Woensdagochtend kregen zestien mensen in de Hooglandse Kerk een koninklijke blijk van waardering voor hun jarenlange inzet voor de samenleving.

Leden en Ridders

Burgemeester Lenferink speldde in de Hooglandse Kerk vijftien Leidenaren en één Voorschotenaar een lintje op. Twaalf van hen zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, de andere vier worden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Ook werd woensdag één Leidenaar in Den Haag geridderd.

De gedecoreerden

De gedecoreerde helden zijn: Elly van den Berg–Brinks, Ans den Boef–Bussem, Henk Boting, Ron Derogee, Clara Dirkse–Bokma, Loes Edzes–Eijsackers, Wilbert van Erp, Ineke Everts–Kuik, Raymond Goddijn, Emine Genç-Güney, Christina Harrevelt, Luud Hettinga-de Groot, Wijnand Klaver, Jannie Mizee–Blok, Joop Pardoel, Dries Willemse en Henny Visser.

Bijzondere verdiensten voor de samenleving

De decoratietraditie bestaat in Nederland al sinds 1815, maar het stelsel dat we tegenwoordig gebruiken stamt uit 1994. Dit stelsel houdt in dat de nadruk ligt op de persoonlijke bijzondere verdiensten voor de samenleving; rang of stand speelt hierbij geen enkele rol meer. Ieder jaar worden er in totaal tussen de 4500 en 5000 lintjes uitgereikt. Je krijgt het lintje overigens in bruikleen. Na je overlijden dienen de versierselen te worden teruggestuurd naar de Staat.

Foto’s : J2Tv / Guido Marsman

reacties