Tussenvonnis in zaak architect vs. Naturalis

Tussenvonnis in zaak architect vs. Naturalis

LEIDEN – De sloop van het Darwinhuis mag wel, de nieuwbouw mag ook, maar als het huidige pand van Naturalis verbouwd wordt, maakt het museum inbreuk op het intellectueel eigendomsrecht van de architect. Zo luidt het tussenvonnis van de rechtbank in De Haag.

‘Verminking’

Naturalis heeft meer ruimte nodig om T.rex Trix te huisvesten en de alsmaar groeiende collectie op te bergen. Het museum besloot het naastgelegen Darwinhuis te slopen, een nieuw onderkomen voor Trix te bouwen en het originele pand van binnen te verbouwen en voortaan te gebruiken voor de kantoren en depots. Toen Fons Verheijen, de architect van het Naturalis-gebouw, vorig jaar vernam dat het museum grote verbouwingsplannen had, stapte hij naar de rechter. Hij noemde de plannen destijds een ‘verminking van zijn ontwerp’.

“De rechtzaak loopt al tijdje”, zegt een woordvoerder van Naturalis. “We houden rekening met alle mogelijke scenario’s. Het oordeel van de rechter dat er nu ligt, is een tussenvonnis. Dat luidt dat een verbouwing van de bestaande bouw inbreuk maakt op het intellectueel eigendomsrecht. De gevolgen hiervan zal de rechter later gaan bepalen, er is verder nog niets besloten.”

Voorbereiden en bestuderen

“We gaan nu de zaak voorbereiden en bestuderen. We moeten nog een paar stukken inleveren voor eind februari. We maken ons nog niet zo’n zorgen. Er wordt nu gewerkt aan de nieuwbouw en aan de bestaande bouw vinden voorbereidende werkzaamheden plaats. Het is nog afwachten”, aldus Naturalis.

Foto: Naturalis

reacties