Tweede Dilemmadebat: wie zorgt er voor wie?

Tweede Dilemmadebat: wie zorgt er voor wie?

LEIDEN – Op 22 februari vindt het tweede dilemmadebat plaats. Het thema dit keer is de zorg: wie zorgt er nu eigenlijk voor wie in onze samenleving?

Tweede editie

Het Dilemmadebat is een redelijk nieuw initiatief in Leiderdorp. De eerste editie in oktober ging over voltooid leven. De komende editie heeft het thema zorg, gekozen met het oog op de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Vragen

Wordt de bejaarde buurman goed verzorgd als er elke dag iemand langs komt om zijn medicijnen te geven, maar hij de rest van de dag alleen is? Als we praten over goede zorg, bedoelen we dan medische zorg, of bedoelen we betrokken zijn bij elkaar? En moet de overheid dat betalen, of is zorg voor elkaar iets dat er voor iedereen bij hoort? Hoeveel waarde hechten we aan zorg? Wie zorgt er voor wie? Wat is goede zorg nu eigenlijk?

Zorgdeskundigen

Zomaar een paar vragen die aan bod zullen komen tijdens het Dilemmadebat op 22 februari in de Dorpskerk aan de Hoofdstraat. Vooruitlopend op de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart vertellen drie zorgdeskundigen hoe zij denken over de zorg voor elkaar in Leiderdorp. Het zijn Ineke van der Zande, voormalig voorzitter van welzijnsorganisatie Libertas Leiden, huisarts Roeland van Velzen en Olaf McDaniel, wethouder zorg in Leiderdorp. Tijdens het debat komen ook diverse mensen aan het woord die zelf mantelzorger zijn of zijn geweest.

“Wat vind jij ervan?”

Het zorgdebat is onderdeel van de Leiderdorpse dilemmadebatten die de Protestantse Gemeente Leiderdorp organiseert.

“We hebben gekozen voor het onderwerp zorg, omdat dat thema goed past bij de komende verkiezingen’’, zegt Huibrecht Bos namens de organisatie. “Als we gaan stemmen, is het goed om onszelf af te vragen: van wie verwachten we het nou eigenlijk? Wat is wiens verantwoordelijkheid? Met dit debat willen we mensen aan het denken zetten, zodat zij na afloop aan een ander kunnen vragen: wat vind jij er nou eigenlijk van?”

Mening vomen

Iedereen die belangstelling of een mening heeft over dit onderwerp, of die zich een mening wil vormen, is welkom. De bijeenkomst begint om kwart over acht ’s avonds; de zaal gaat om kwart voor acht open.

Foto: Archief J2TV

reacties