Uitbreiding Fiets Fout = fiets Weg bij Leiden Centraal

Uitbreiding Fiets Fout = fiets Weg bij Leiden Centraal

LEIDEN – Het gebied rondom Leiden Centraal waar Fiets Fout = Fiets Weg geldt, wordt uitgebreid. Vanaf 1 mei kun je je fiets ook niet meer langs de Stationsweg stallen.

Stadszijde van station

Het gebied wordt aan de stadszijde van Leiden Centraal uitgebreid. Fietsers die van en naar station Leiden Centraal fietsen, kunnen vanaf 1 mei niet meer langs de Stationsweg stallen. Dan wordt het gebied waar Fiets Fout = Fiets Weg geldt, uitgebreid met de Stationsweg richting de binnenstad tot de Steenstraat en het Morssingelterrein achter de Jumbo. Om de fietsen, die nu op de Stationsweg staan een parkeerplek te bieden, komen er op het Morssingelterrein extra fietsenrekken. Door de uitbreiding geldt ook op het Morssingelterrein een maximale stallingstijd van twee weken.

Lange sliert fietsen

Dagelijks komen vele mensen met de fiets, de scooter of brommer naar station Leiden Centraal. De afgelopen tijd zijn steeds meer fietsers vlak voor de grens van het restrictiegebied gaan stallen. Het gevolg is een lange sliert met fietsen die kriskras door elkaar staan of soms liggen. Voor zo’n belangrijk en drukbezocht gebied in de stad ziet dit er niet uitnodigend uit. Voetgangers kunnen niet goed van en naar het centrum lopen. Sommige fietsen staan op de blindegeleidestrook. Fietsen en scooters horen in de daarvoor bestemde rekken of vakken. Om voldoende plek te behouden voor andere fietsen, mogen fietsen maximaal twee weken aaneengesloten op dezelfde plek staan.

Fietsenstalling Morssingelterrein

De gemeente plaatst extra dubbellaagse rekken op het Morssingelterrein en onder de onderdoorgang van het Morssingelterrein naar het Stationsplein. In totaal komen er ongeveer 660 fietsparkeerplekken bij. Het vak voor buitenmodelfietsen op het Morssingelterrein komt te vervallen. Voor scooters, brommers en bakfietsen is plek bij de ingang van het station, in de vakken naast de taxistandplaats.
Zodra de nieuwe fietsenstalling onder Lorentz in 2019 klaar is en de bouwwerkzaamheden voor de Geus starten, zullen de fietsparkeerplekken op het Morssingelterrein opgeheven worden.

Wat was Fiets Fout = Fiets Weg ook alweer?

Fiets Fout = Fiets Weg is eigenlijk gewoon precies wat het is: binnen het restrictiegebied moet een fiets of scooter staat in een rek of een vak staan, tenzij je een bezoekje pleegt dat minder dan een uur duurt. Je stalen ros mag niet langer dan twee weken gestald staan, anders wordt de fiets beschouwd als een weesfiets. ‘Foute’ fietsen gaan op de gemeentelijke wagen richting het Warenhuis op de Willem Barentszstraat en mogen na betaling van 26 euro weer mee naar huis. Scooters krijgen een bekeuring.

Planning werkzaamheden

Op 9 april starten de werkzaamheden op het Morssingelterrein aan de extra fietsenrekken. Daarvoor zijn al voorbereidende werkzaamheden te zien. Fietsen die op 9 april in het meest zuidelijke rek richting de stad en in het vak staan, te herkennen aan de gele borden, staan, worden verplaatst naar de fietsenopslag en zijn daar gratis af te halen. Fietsen langs de Stationsweg krijgen binnenkort een label met daarop uitleg over de uitbreiding en de regels vanaf 1 mei.

Hier staat alle informatie over de stallingen, Fiets Fout = Fiets Weg en een link naar de foto’s van alle fietsen in de fietsenopslag. Meer informatie over de bouwprojecten in het stationsgebied vind je hier.

Foto: Gemeente Leiden

reacties