Universiteit Leiden is jarig en iedereen mag op haar feestje komen

Universiteit Leiden is jarig en iedereen mag op haar feestje komen

LEIDEN – Op 8 februari blaast Universiteit Leiden 443 kaarsjes uit. En iedereen mag op haar feestje in de Pieterskerk komen.

Diesoraties

Ieder jaar viert Universiteit Leiden haar  verjaardag tijdens de Dies Natalis op 8 februari. De feestelijkheden beginnen om drie uur ’s middags in de Pieterskerk. Eerst krijg je de Diesoraties voor je kiezen: dit jaar is dat een speech van prof.dr. Bernet Elzinga, hoogleraar Stress-gerelateerde psychopathologie van de Faculteit der Sociale Wetenschappen. Zij zal spreken over de jeugd als bron van kwetsbaarheid en veerkracht.

Vervolgens komt prof.dr. Thomas Hankemeier, hoogleraar Analytische biowetenschappen van de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen aan het woord over ons metabolisme en de weg naar gezond oud worden.

Eredoctoraat

Tijdens de plechtigheid prof.dr. Adrienne Héritier, Professor Emerita Politieke Wetenschappen een eredoctoraat uitgereikt voor haar baanbrekende werk op het gebied van besluitvorming en institutionele theorie op Europees niveau. Uiteraard wordt dit alles omlijst door muziek, en wel van -hoe kan het ook anders- studenten van het Practicum Musicae-programma van de Academy of Creative and Performing Arts. Maar je mag de deur niet uit zonder de afsluitende woorden van rector-magnificus prof.dr. Carel Stolker.

Geboortedag van de Universiteit

Dies Natalis is Latijn voor ‘geboortedag’. Op 8 februari 1575 werd de Universiteit Leiden namelijk ingewijd in de Pieterskerk. De Universiteit was waarschijnlijk een soort cadeautje aan de stad van stadhouder Willem van Oranje, omdat de Leidenaren zo dapper hadden standgehouden tijdens de Spaanse bezetting. Voor die tijd moest je voor een beetje gedegen studie een deur verderop, naar Leuven.

‘Een vast blochuys ende bewaernisse der gantscher landen’, zo stelde de stadhouder in 1574 zijn idee voor aan de Staten van Holland en Zeeland. Als je gaat promoveren aan de universiteit in het Academiegebouw, kijk je tijdens de verdediging van je proefschrift nog altijd tegen Willem van Oranjes gezicht aan – in de gebrandschilderde ramen van het Groot Auditorium of aan de wand in de Senaatskamer.’

Foto: Hans Splinter via Flickr

reacties