Universiteit Leiden uit Top 100 Beste ter Wereld

Universiteit Leiden uit Top 100 Beste ter Wereld

LEIDEN – De Nederlandse universiteiten zijn weer gedaald op de internationale ranglijst van de QS World University Ranking. Slechts twee Nederlandse instellingen voor hoger onderwijs staan nu nog in de Top 100. Leiden is er daar niet één van.

Universiteit Leiden buiten top 100

Leiden University, zoals de internationale naam luidt, moet genoegen nemen met een plek buiten de ranglijst op plek 104. Toch gaan bij ‘de Leidse’ nog geen alarmbellen af.

Caroline van Overbeeke van Universiteit Leiden: “Het is niet zo dat het ons niets kan schelen, maar onze positie in die lijst ook niet alarmerend. We zijn nog steeds de derde universiteit van Nederland.”

Het verschil tussen plaats 95 en 102 kan komen door één enkele publicatie, meent Van Overbeeke. “We denken niet dat de kwaliteit van ons onderzoek minder wordt, maar we moeten wel concurreren met bijvoorbeeld Amerikaanse instellingen die gewoon veel meer te besteden hebben.”

Ook Utrecht en Groningen stonden vorig jaar nog binnen de eerste 100 maar ook zij vallen nu buiten de boot. De enige universiteiten die nog wel tot de wereldwijde top behoren zijn die van Amsterdam, op plek 57, en de TU Delft op plaats 62. De TU is de enige Nederlandse universiteit die stijgt op de lijst.

Ranglijst Nederlandse Uni’s

57. Universiteit van Amsterdam
62. TU Delft
102. Universiteit Leiden
104. Universiteit Utrecht
113. Rijksuniversiteit Groningen
119. Wageningen
121. TU Eindhoven
144. Erasmus Universiteit
173. Maastricht University
177. Universiteit Twente
190. Radboud Universiteit Nijmegen
199. VU Amsterdam
330. Tilburg University

Foto: Universiteit Leiden

reacties