Flat Valkenhorst ontruimd om koolmonoxidevergiftiging

Flat Valkenhorst ontruimd om koolmonoxidevergiftiging

LEIDEN – Veertig woningen in de Merenwijk zijn ontruimd nadat één gezin niet goed was geworden. Ze bleken teveel koolmonoxide te hebben ingeademd. Daarop ontruimde de brandweer de Valkenhorst.

De bewoners van de veertig appartementen zijn opgevangen in winkelcentrum de Kopermolen. Tegen de NOS zegt een woordvoerder van de brandweer dat het gezin geluk heeft gehad. Uit metingen bleek dat de  concentratie koolmonoxide zo hoog was in hun flat dat  langer dan een half uur in de ruimte dodelijk had kunnen zijn.

Het gezin is bij de huisartsenpost behandeld waar ze zich hadden gemeld, vijf andere mensen zijn na controle door ambulancepersoneel afgevoerd naar het ziekenhuis.

Lekkende geiser

In alle woningen is de geiser gecontroleerd. In tien gevallen bleek er sprake van een lekkage van het giftige koolmonoxide te zijn. De gastoevoer naar deze woningen is daarop direct afgesloten.

De flat is eigendom van de woningbouwvereniging, maar de geisers zijn de verantwoordelijkheid van de bewoners. De brandweer roept bewoners van vergelijkbare flats in de buurt op om deze zo snel mogelijk te laten controleren.

Foto: Archief J2TV

reacties