“Varen is leuk, maar het is geen spelletje”

“Varen is leuk, maar het is geen spelletje”

LEIDEN – Wat is er lekkerder dan een zonnige dag doorbrengen in een bootje? Dat vinden steeds meer mensen, dus het wordt ook steeds drukker op het water. Sinds enkele jaren wordt er strenger toezicht gehouden dan voorheen en dat blijkt geen overbodige luxe.

Met 20 km/u over de singels

De afgelopen week kwam de politie behoorlijk wat onveilige situaties op het water tegen. “Varen is leuk, maar het is geen spelletje”, schrijft Politie Leiden Noord daarover op hun Facebookpagina. Zo voer een dame met meer dan 20 km/u over de Leidse singels; vergelijk het met 50 km/u door een woonerf scheuren. Ze had twee kleine kinderen aan boord en zelf droeg ze geen dodemanskoord. Zonder dit koord vaart de boot gewoon door wanneer je per ongeluk om wat voor reden ook overboord slaat.

Redvest en dodemanskoord

Ook haalde de politie een plezierkapitein naar de kant die in een hoog tempo voer, staand aan het stuur zonder redvest, zonder dodemanskoord èn met een bakkie teveel op. Daarnaast vielen de jeugdige schippertjes op met hun kleine rubberbootjes en hun 4 pk motortjes, die al snel meer dan 20 km/u bereiken. Dan moet je dus boven de 18 jaar zijn en een vaarbewijs hebben, maar veel plezierkapiteins weten dat niet. Gelukkig kun je de regels hier vinden.

Foto: Politie Leiden Noord via Facebook

reacties