Vechten voor Leidse ijshal van 333 meter: loterij met toepasselijke hoofdprijs

Vechten voor Leidse ijshal van 333 meter: loterij met toepasselijke hoofdprijs

LEIDEN – De nieuwste actie van 333M is een loterij, waarin je een hoofdprijs van maar liefst 3333,33 euro kunt winnen! Op deze manier help je mee om de geplande nieuwe ijsbaan geen 250 meter, maar 333 meter lang te maken.

Officiële wedstrijden

De nieuwe ijshal in Leiden wordt 250 meter, dat is al een tijdje bekend. Een grotere hal wordt te duur, omdat er ook een nieuwe sporthal en een nieuw zwembad moet komen. Maar om officiële wedstrijden te schaatsen, moet een ijsbaan minimaal 333 meter zijn. Daarom rammelt het actiecomité 333M al enige tijd aan allerlei deuren. Hun nieuwste wapen in de strijd is een loterij.

“Goed voor Leiden, de regio én onze jeugd, we willen toch meer Kjeld Nuisjes?” vraagt het actiecomité op social media.

Gemeentelijke begroting

Voor de loterij kun je online loten kopen; drie voor tien euro. Je maakt kans op mooie prijzen én de hoofdprijs van maar liefst 3333,33 euro. De opbrengst wordt gebruikt om het bedrag bij te leggen dat nu mist op de gemeentelijke begroting om de schaatsbaan tot 333 meter te verlengen. Het comité moet overigens nog wel even flink aan de bak, want de huidige stand staat op 166.050 euro, terwijl er toch echt 3,2 miljoen euro nodig is.

Langebaanschaatsers

Stichting Schaatshal Leiden faciliteert jaarlijks aan 107.000 bezoekers haar schaatshal. Dat zijn dertig trainingsgroepen, langebaan-, kunstschaats, – shorttrack- en ijshockeyverenigingen uit Leiden en de omliggende gemeenten. Het grootste deel van de gebruikers zijn langebaanschaatsers. De angst bestaat dan zonder die écht lange langebaan schaatstalent moet uitwijken naar ijshallen verder weg of, nog erger, helemaal niet tot bloei kan komen. Stel je voor dat dat met Zoeterwoudenaar Kjeld Nuis was gebeurd… Dat had Nederland toch wel een paar gouden plakken gescheeld.

Waarom 333 meter?

Even kort door de bocht, maar tot de twintigste eeuw werd er maar een beetje wat geschaatst. Er waren geen standaardafstanden, het populairst was de Engelse mijl, 1609 meter. Ook hadden banen verschillende vormen, van recht tot driehoekig en cirkelvormig. De piepjonge KNSB besloot in 1892 om een standaard voor het schaatsen te bedenken: het werd een ovaalvormige baan met een lengte van een derde kilometer. Vandaar!

Foto: Archief PPCRN

reacties