Veiligheidsregio: “Jaarwisseling was feest voor iedereen”

Veiligheidsregio: “Jaarwisseling was feest voor iedereen”

REGIO – Oud & Nieuw is iets onrustiger verlopen dan vorig jaar. Er waren meer autobranden en één vuurwerkslachtoffer moet het voortaan met een oog minder stellen. Na de eerste berichten over het verloop van Oud & Nieuw, komt de Veiligheidregio Hollands Midden (VRHM) nu met de officiële cijfers over afgelopen nacht.

Arjan Stam, Commandant van Dienst en directeur Incidentbestrijding Brandweer Hollands Midden: “De trend van de laatste jaren zet gelukkig door, de jaarwisseling is een feest voor iedereen, ook wij krijgen tijd om te genieten van het vuurwerk en de oliebollen.”

Op de gemeenschappelijke meldkamer van politie, brandweer en ambulance is extra personeel ingezet gedurende de hele jaarwisseling om het grote aantal meldingen dat altijd op deze dag binnenkomt, te kunnen verwerken. Tijdens de jaarwisseling verwerkt de gemeenschappelijke meldkamer ongeveer 10% van het jaarlijkse aantal meldingen.

Politie

Ook dit jaar heeft Politie Eenheid Den Haag haar bijdrage geleverd aan een feestelijk verloop van oud en nieuw. De samenwerking tussen de verschillende hulpdiensten verliep gedurende de nacht op een goede wijze. In een enkel geval was sprake van agressie tegenover hulpverleners, zoals het gooien van zwaar vuurwerk.

Tijdens de nacht zijn diverse aanhoudingen verricht vanwege het afsteken van (illegaal) vuurwerk, mishandeling en vernieling. Er hebben zich geen grootschalige ordeverstoringen voorgedaan.

Brandweer

Voor Brandweer Hollands Midden is de jaarwisseling rustig verlopen, ongeveer hetzelfde als vorig jaar. Het aantal incidenten waar de brandweer voor moest uitrukken is ongeveer hetzelfde als bij de vorige jaarwisseling: dit jaar 227 tegenover 231 bij de jaarwisseling 2015-2016.

In Leiden zijn extra brandweerauto’s samen met politie en gemeente actief geweest om zo snel mogelijk branden te blussen en op te ruimen. Deze ‘treintjes’ zijn al om drie uur ’s nachts gestopt omdat het aantal meldingen toen sterk terugliep.

Dit jaar hebben zich geen grote incidenten voorgedaan in Hollands Midden, opvallendste incident was dat vuurwerk werd gegooid naar de Leidse brandweer bij het blussen van een aantal in brand staande containers in de Antillenstraat in Leiden.

Gewonden

De Regionale Ambulancevoorziening (RAV) Hollands Midden heeft acht slachtoffers met vuurwerkletsel behandeld en is uitgerukt voor een vechtpartij in Katwijk. Net als voorgaande jaarwisselingen zijn extra ambulances ingezet. Het LUMC, Alrijne Ziekenhuis en Groene Hart Ziekenhuis hebben gezamenlijk 16 slachtoffers van vuurwerk behandeld. Een van deze ongeluksvogels moet een oog missen.

Verder werden er gewonden behandeld na een vechtpartij (2) en mensen die teveel alcohol gedronken hadden (16).

Foto: Archief J2TV

reacties