Verbouwing De Lakenhal krijgt vorm

Verbouwing De Lakenhal krijgt vorm

LEIDEN – Er zit schot in de verbouwing van De Lakenhal! Begin deze week zijn zeven loodzware schaaldaken van elk dertig ton op de nieuwe tentoonstellingsvleugel geplaatst.

“Dit is een mijlpaal”

Met een grote kraan werden de dertig ton wegende betonelementen voorzichtig op de zalen gelegd.

“Dit is een mijlpaal”, zegt directeur Meta Knol verheugd. “Vanaf nu kunnen we verder de hoogte in. Op de grote tentoonstellingszaal worden de volgende drie verdiepingen gebouwd en tegelijkertijd wordt begonnen met het metselwerk. We zien uit naar de voltooiing van de bijzondere nieuwe gevel aan de Lammermarkt.’ Het hoogste punt zal naar verwachting in het vroege voorjaar van 2018 worden bereikt. Knol: ‘Dat betekent dat we op tijd de sleutel van de aannemer terugkrijgen om het gebouw weer in te richten, als voorbereiding op de feestelijke heropening.”

Voorlopig nog dicht

De Lakenhal is momenteel gesloten in verband met restauratie en uitbreiding. Het museum sloot vorig jaar oktober de deuren voor een ingrijpende verbouwing en blijft voorlopig ook nog dicht. In het voorjaar van 2019 gaat het museum weer open voor het publiek. ‘Het Laatste Oordeel’ van Lucas van Leyden, het absolute topstuk in de collectie, is momenteel te bewonderen in de eregalerij van het Rijksmuseum in Amsterdam. Ook de andere topstukken zijn uitgeleend aan andere musea.

Topstukken weer thuis

Vanaf de heropening wordt de collectie getoond in de oude ‘Laecken-Halle’. Dan komen de ‘Brillenverkoper’ van Rembrandt, ‘Contra-Compositie VII’ van Theo van Doesburg en ‘Het Laatste Oordeel’ weer thuis. In de nieuw gebouwde tentoonstellingszalen wordt vanaf de heropening een speciale presentatie ingericht rond de restauratie en uitbreiding. Vanaf november 2019 presenteert Museum De Lakenhal in deze gloednieuwe zalen de tentoonstelling Jonge Rembrandt, met vroege werken van de beroemde Leidenaar, waaronder vele bruiklenen uit internationale musea.

Foto: De Lakenhal

reacties