Verdachte autobranden naar Pieter Baan; geen bewijs Winkelhof

Verdachte autobranden naar Pieter Baan; geen bewijs Winkelhof

LEIDERDORP – De 19-jarige Leiderdorper die verdacht wordt van de golf autobranden in Leiderdorp, moet worden onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Dat heeft de rechtbank in Den Haag donderdag besloten, zo meldt het Leidsch Dagblad.

Golf autobranden

Robert van der W. zit sinds vorig jaar oktober vast op verdenking van de golf autobranden die een jaar geleden Leiderdorp teisterde. De rechter besloot donderdag tijdens de zitting dat je jongeman in het Pieter Baan Centrum moet worden onderzocht. Van der W. was al onderzocht door een psycholoog en een psychiater voor de zogeheten dubbelrapportage, maar de rechter oordeelde begin dit jaar dat het onderzoek opnieuw moest.

Een dubbelrapportage is een eindrapport van onderzoeken door zowel een psycholoog als een psychiater. Enkelvoudige rapportages zijn voornamelijk psychologisch van aard. Een psychologisch en psychiatrisch onderzoek zijn twee verschillende dingen: psychiatrie richt zich op mentale stoornissen en psychologie richt zich voornamelijk op menselijk gedrag. In een dubbelrapportage worden bevindingen van beide deskundigen vergeleken.

Pieter Baan Centrum

Van der W. wilde niet meewerken aan de tweede dubbelrapportage. Daarom heeft de rechter donderdag besloten dat hij onderzocht moet worden in het Pieter Baan Centrum. Het PBC is een huis van bewaring, zit in Utrecht en is de psychiatrische observatiekliniek van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie. gevestigd te Utrecht. In het PBC worden verdachten van ernstige zaken zes weken langs onderzocht door gedragsdeskundigen. Daarna wordt er advies uitgebracht aan de rechtbank.

Geen bewijs voor Winkelhof

Van der W. wordt verdacht van een serie autobranden in Leiderdorp. Vooral de laatste, in een straat, wordt hem zwaar aangerekend, omdat het gevaar bestond dat de vlammen zouden overslaan naar nabijgelegen huizen. De massabrand in de parkeergarage onder winkelcentrum Winkelhof valt niet onder die verdenking, omdat daar geen sluitend bewijs voor is. Ook is het nog altijd niet duidelijk welke branden hij alleen of welke hij samen met een andere, toen 17-jarige, Leiderdorper heeft gesticht.

Foto: Archief J2TV

reacties