Verdachte moord Tomatenstraat is ex-TBS’er uit Leiden

Verdachte moord Tomatenstraat is ex-TBS’er uit Leiden

LEIDEN – De verdachte van de moord op een 38-jarige man in de Tomatenstraat afgelopen zondag, is Maarten O., een Leidenaar met een TBS-verleden. Dat meldt Omroep West.

Ex-vriendin ernstig mishandeld

Maarten O. is een bekende van de politie en van verschillende hulpinstanties. In 2005 werd hij veroordeeld tot een half jaar cel en TBS met dwangverpleging, omdat hij zijn ex-vriendin ernstig had mishandeld. Na de dwangverpleging ging O. het traject van vrijwillige begeleiding in, maar dit kon niet voorkomen dat de verdachte toch weer in de fout ging.

Twee verdachten

Afgelopen zondag werd het lichaam van een 38-jarige man gevonden in een huis aan de Tomatenstraat. Hij bleek om het leven te zijn gebracht. Waaróm, is nog niet duidelijk. Al snel hield de politie twee verdachten aan; een 30-jarige man en de 45-jarige Maarten O. Zij zitten in volledige beperking en mogen dus alleen contact hebben met zijn advocaat.

Geestelijke stoornis

TBS betekent ‘ter beschikkingstelling’ en is een maatregel die de rechter kan opleggen aan een verdachte van een zwaar misdrijf, en wanneer de rechter oordeelt dat de verdachte lijdt aan een geestelijke stoornis. De behandeling vindt plaats in een kliniek om het gevaar op herhaling te verminderen.

Helaas gaat dit dus niet altijd goed; er zijn verschillende gevallen bekend van ex-TBS’ers die na afronding van de behandeling opnieuw de fout ingingen.

Foto: Archief J2TV

reacties