Verdi’s Requiem in Pieterskerk: groots en meeslepend

Verdi’s Requiem in Pieterskerk: groots en meeslepend

LEIDEN – Het Requiem van Verdi werd zaterdagavond in de Pieterskerk uitgevoerd zoals het bedoeld is: groots en meeslepend.

Staande ovatie

Dirigent Bernhard Touwen leidde twee koren, een orkest en vier solisten; getuige het zweet dat op zijn voorhoofd parelde, was dat beslist geen sinecure. Maar het bleek het allemaal waard. De vele, vele Verdi-liefhebbers in het publiek waardeerden het harde werk na de eindtonen met een indrukwekkende stilte, gevolgd door een minuten durende staande ovatie.

Meesterwerk

Twee koren, het Leidse COV Con Amore en COV Leidschendam, sloegen voor dit concert de handen ineen. Beide koren staan onder leiding van dirigent Touwen en omdat het Requiem om een groot koor vraagt, was de beslissing gauw gemaakt. Verdi’s meesterwerk stond al jaren bovenaan het lijstje: “Ongekende hoogten en diepten, extreme dynamiek (…), intense momenten van alle soorten gevoelens… Geen middel laat Verdi onbenut om zijn visie op de mensheid (…) op de luisteraar over te brengen”, zo schreef Touwen in het concertprogramma.

Ziel en zaligheid

Daarmee heeft Touwen geen woord teveel gezegd. Te weinig, in feite. Naar Verdi’s Requiem luister je niet, je ondergaat het. Anderhalf uur zonder pauze fluisterzachte koorpartijen, transcendente zanglijnen, crescendo’s, paukenslagen, indringende violen, ontroerende duetten en kwartetten, hartverscheurende terugkerende muziekthema’s, spanning en ontspanning, als het leven zelf. De koorleden genoten zichtbaar van de uitvoering: elke afzonderlijk koppie legde hetzelfde enthousiasme en dezelfde ziel en zaligheid in de noten.

Solisten

Sopraan Charlotte Janssen heeft een engelachtig timbre en dito hoogte, van het warme geluid van mezzosopraan Leonie van Rheden krijg je nooit genoeg. Beide zangeressen beschikken over een onnavolgbare stembeheersing en dynamiek. Bas Gevorg Grigoryan zong zijn partijen met zo’n ogenschijnlijk gemak dat je naar hem bleef kijken en tenor Matthew Newlin ging zo op in de muziek dat hij leek elk moment te kunnen opstijgen.

Volledig akoestisch

Zowel solo als in duet als in de kwartetten, klonken de vier solisten kraakhelder en perfect samen kleurend, hetgeen een hele kunst is wanneer je volledig akoestisch zingt in een grote kerk. De muzikale begeleiding van het Holland Symfonie Orkest was strak en vol overgave: een concert om je vingers bij af te likken.

Het schijnt trouwens dat Mozart en Fauré ook allebei een Requiem hebben geschreven. Just saying.

Foto: J2TV

reacties