Featured Video Play Icon

[VIDEO] 1 april! Kikker in je bil!

REGIO – Zondag is het 1 april! Ga jij nog een leuke gebbetje met iemand uithalen? Leiden.TV is benieuwd naar jouw snode plannen.

Oorsprong

Vraag jij je weleens af waar dat hele grappengedoe rond 1 april vandaan komt? We doken de geschiedenisboeken in en vonden verschillende plausibele verklaringen. Waarschijnlijk hebben we de 1 april-grap te danken aan, natuurlijk, de Romeinen. Zij hadden feestdagen die de Staurnalia genoemd werden, al vierden ze die wel rond de winterzonnewende in december. Tijdens deze dagen waren de rollen omgekeerd werden: de slaaf was de meester, de meester was de slaaf. Dit gegeven kennen we ook van het later wijdverspreide Feest Der Zotten dat eeuwenlang werd gevierd in verschillende varianten in Frankrijk, Engeland, Rusland en Vlaanderen. Op 1 april dus.

Alva en Den Briel

In Nederland gebeurde er toevallig nog iets op 1 april: in 1572 namen de Watergeuzen Den Briel in. Alva, de Spaanse hertog die toen aan de macht was in ons landje, vond dit een onbelangrijk detail en schonk er verder geen aandacht aan. Miscalculatie van titanische afmetingen, want de Geuzen trokken verder op in Nederland en zo breidde de opstand tegen de Spaanse bezetting steeds verder uit. Men riep dan ook gekscherend “1 april verloor Alva zijn bril’.

…maar waar die ‘kikker in je bil’ vandaan komt, dat weten we nog steeds niet.

reacties