Featured Video Play Icon

[VIDEO] 1 april, kikker in je bil!

LEIDEN – 1 april, kikker in je bil! Maar waarom is dat eigenlijk? Die grappen op 1 april? En doe jij ook aan 1 aprilgrappen?

Alva en zijn bril

Wat de oorsprong van de 1 aprilgrappemakerij precies is, is een beetje vaag. ‘1 april verloor Alva zijn bril’ luidt dan ook het eeuwenoude rijmpje. Het ene verhaal vertelt dat op 1 april 1572 de Watergeuzen voor de stadspoort Den Brielle lagen en de overgave van het havenstadje eisten.

Omdat er op dat moment geen Spaanse troepen aanwezig waren, kon de hertog van Alva weinig meer doen dan met de staart tussen de benen afdruipen. Best een beetje grappig natuurlijk. Een goede reden om nationale grappendag in te voeren.

Feest Der Zotten

Een ander verhaal over de oorsprong van 1 april gaat nog iets verder terug. Het zou een Nederlandse variant van het Franse Feest Der Zotten kunnen zijn. Dit werd van de vijfde tot de zestiende eeuw uitbundig gevierd in Frankrijk, en wel op 1 januari.

In 1582 werd er een nieuwe kalender ingevoerd, de Gregoriaanse kalender, waardoor het begin van het jaar verschoven werd van april naar januari. De mensen die toch op de eerste van april nieuwjaar bleven vieren werden door de anderen bespot. Dat zijn dus twee oorsprongverhalen inéén.

Goeie grap

Het maakt de hedendaagse mens weinig uit waar de 1 aprilgrap vandaan komt. Ieder jaar weer worden er grappen bedacht, soms al ver van tevoren. Ola stopt met raketijsje? Google komt met zelfrijdende fiets? Hutspot afgeschaft tijdens Leids Ontzet? 1 april, kikker in je bil!

reacties