Featured Video Play Icon

[VIDEO] Allemaal aan het eco-glas

LEIDEN – Tijdens het Bevrijdingsdagfestival Picknick op het Hooglandse Kerkplein werd er voor de allereerste keer geschonken in de nieuwe eco-glazen. Deze herbruikbare glazen moeten de enorme hoeveelheden afval na afloop van een evenement terugdringen.

Evenementen zonder loopverkeer

Eerder dit jaar besloot het Leidse college dat er bij beheersbare evenementen met eco-glazen gewerkt gaat worden. Dit past mooi in de duurzaamheidsagenda van de gemeente. Beheersbare evenementen zijn feestjes waarvoor een vergunning voor één locatie is afgegeven, waarbij er geen geen loopverkeer door de stad plaatsvindt. 3 Oktober is een stadsbreed feest, dus dat evenement hoeft niet aan de eco-glazen.

Statiegeldbeker

Eco-glazen zijn retourbekers van hard plastic. Bij je eerste biertje betaal je statiegeld. Als je een nieuwe versnapering gaat halen, lever je je gebruikte beker weer in. Het statiegeld krijg je na laatste biertje weer terug. De eco-glazen worden in de tussentijd omgespoeld. Het hergebruik van één eco-glas staat gelijk aan 40 tot 80 plastic wegwerpbekers. Je kunt je voorstellen hoe dat scheelt op de afvalhoop aan het einde van de feestdag!

“We zijn de eersten die er echt mee gaan werken”, zei Bas Schreuder van De Collectie, organisator van Picknick op het Plein. “Straks proosten we er nog op met wethouder Robert Strijk. En dan gaan we zien of het ook echt duurzamer is. Maar ze drinken heel lekker!”

reacties