Featured Video Play Icon

[VIDEO] Compleet nieuw bos naast Klinkenbergerplas

OEGSTGEEST – De Klinkenbergerplas is na vrijdag een stuk groener geworden. De hele dag lang werden er door verschillende groepen en instellingen bomen geplant: zo’n 10.000 stuks in totaal. Een compleet bos dus.

Herinrichting

Vrijdag was het boomplantdag bij de Klinkenbergerplas. Om een uurtje of tien ’s morgens begon het tuinieren en laat in de middag werd de laatste aarde aangestampt. Het aanplanten van een grote hoeveelheid nieuwe bomen aan de noordoostkant van de plas maakt onderdeel uit van de herinrichting van het recreatiegebied.

Ook groenwethouder Roeffen stond klaar met zijn schep. “Dit wordt echt een bos dat vogels en kleine diertjes aantrekt. We krijgen er ook nog een bijenzone, dus deze kant van de kleine plas wordt echt een natuurgebied.”

Gedoneerde bomen

Gemeente Oegstgeest staat natuurlijk niet in z’n eentje te scheppen, maar werkt samen met stichting Trees for All. Door deze samenwerking lukt het om meer bosplantsoen en grotere bomen te planten.
De ruim 10.000 gesponsorde bomen en bosplantsoen bij de Klinkenbergerplas zijn gedoneerd door een aantal bedrijven die opereren in de Leidse regio.

“Dankzij de giften van de bedrijven konden we een paar grote bomen planten, zoals een grove den en beuken”, vertelt Lena Euwens van trees For All. “Daartussen komen vandaag duizend kleine staken van de larix, grove den, beuk, hazelaars. Tot en met maart wordt hier een bosplantsoen aangeplant, dat uitgroeit tot een bos.”

Biodiversiteit

Meer natuur en biodiversiteit; dat doel hield de gemeente voor ogen bij de herinrichting van de Klinkenbergerplas. Een recreatiegebied waar iedereen, mens en dier, zich thuis zou voelen. Zo werd er onlangs nog een zwaluwwand geplaatst. En nu komen daar dus zo’n 10.000 bomen bij. In totaal komt er 2,5 hectare nieuw sponsorbos dat voor iedereen toegankelijk is.

reacties