Featured Video Play Icon

[VIDEO] Casper Faassen: contrast tussen schoonheid en vergankelijkheid

LEIDEN – Casper Faassen exposeert momenteel in Japanmuseum Sieboldhuis, met een nieuwe serie werk onder de naam ‘De dingen die voorbij gaan’. Zijn expositie loopt parallel aan die van de prentkunstenaar Kunisada, en dat is niet toevallig.

19e eeuwse prenten

“We hebben Casper gevraagd zich te laten inspireren door Kunisada”, vertelt Sielboldhuis-directeur Kris Schiermeier. “Dat zie je onder andere aan de kersenbloesem. Het verstrijken van de tijd komt mooi in beeld door de combinatie van de 19e eeuwse prenten van Kunisada en het hedendaagse werk van Casper.”

Kwetsbare schoonheid

LeidenTV treft een trotse kunstenaar, en niet geheel zonder reden. Grote uitgelichte werken van een kwetsbare schoonheid vullen de donkere ruimte. Een half jaar lang mag ‘hij’ in het Sieboldhuis hangen. Hij is blij met zijn werk en vertelt er dan ook graag over.

“Het gaat over ‘de dingen die voorbijgaan’. De titel is ontleend aan Couperus”, zegt Faassen. “M’n werk heeft een Japanse uitstraling. Ik vind die balans tussen het verdwijnen en verschijnen, het introverte van die cultuur heel erg mooi. Dat is ook verwant aan mijn werk.”

Craquelé-techniek

“Ik heb uit die prentkunst verschillende elementen gehaald die me aanspreken, die raken aan mijn werk. Maar het is geen verhalende vertelling over wat de Japanse prentkunst allemaal behelst.”Casper heeft ook zijn inmiddels bekende craquelé-techniek toegepast op zijn nieuwe Japans-geïnspireerde werk. “Zo voeg ik de tijd toe. Dus in die zin komt het contrast tussen schoonheid en vergankelijkheid  samen.”

‘De dingen die voorbij gaan’ van Casper Faassen en ‘Drama en schoonheid’ van Kunisada zijn van 9 december t/m 4 juni te zien in het Sieboldhuis.

 

 

 

reacties