Featured Video Play Icon

[VIDEO] Drijfvuilvissen: vrijwilligers maken Leidse grachten zwerfafvalvrij

LEIDEN – Je hebt grolvuilvissen, en je hebt drijfvuilvissen. Afgelopen woensdag ging een team vrijwilligers aan de slag om het drijvend zwerfafval uit de grachten te vissen. Met een kano, én met en fiets!

Zwerfafval

Kilo’s en kilo’s zwerfafval belandt er vanaf de straat in de gracht, van blikjes tot papier en van boterhamzakjes tot bierflesjes. Wie haalt dat er weer uit? De helden van het drijfvuilvissersteam.

Daniël Siepman van Onder Water Leiden: “Het afval gaat ongescheiden in de vuilnisbak. Het meeste vuil dat je in het water aantreft ligt er al heel lang in, dus daar zitten heel veel algen aan, het is vervuild, het is nat. Je kunt dan dus niks met recycling. Maar glas houden we wel zoveel mogelijk apart.”

Vissen op een fiets

Dit jaar kregen Daniël en z’n team versterking, in de vorm van de Engelse Dhruv Boruah van The Thames Project. Terwijl het Nederlandse team met kano’s door de grachten vaart en druilvuil opvist, rijdt Dhruv op zijn gemakkie óver het water, op zijn spectaculaire waterfiets.

“Een fiets op het water is een goede gespreksstarter. Iedereen stopt, neemt een foto en vraagt je: “Wat ben je aan het doen?” En dan kan ik met hen praten over het verzamelen van plastic en de gevaren van plasticvervuiling.”

Vechten tegen de bierkaai

Vrijwilliger Louis zit in een kano. Ook vist de hele woensdag drijvend zwerfafval uit de Leidse grachten.

“Ik doe mee omdat ik al driekwart jaar bezig ben met zwerfafval ruimen op het strand van Katwijk. Daar heb ik Daniël leren kennen en hij begon toen dit initiatief. Als je in je eentje afval ruimt, ben je maar een individu. Da’s vechten tegen de bierkaai, terwijl er steeds meer afval komt.”

Vrijwilliger Marleen knikt instemmend.: “Ik vind het een vervelend gezicht, ik denk iedereen wel. Jammer genoeg zijn veel dieren de dupe van al het afval dat wordt achtergelaten in het water.”

Drijvende dildo

Er komen nogal eens bijzondere dingen uit het water. Zo viste Daniël eens een nog volle gasfles op: “Die heb ik zelf toen maar gebruikt.” Dhruv hengelde ooit eens een voodo-pop op en vrijwilliger Lydia spant de kroon: zij plukte ooit eens een drijvende dildo uit het water. Vol algen enzo. Tja.

reacties