Featured Video Play Icon

[VIDEO] Erwin Roodhart: “Ik hoop op nog meer traditionele peurbakken”

LEIDEN – De Lakenfeesten staan op het punt om uit te barsten. Centrummanager Erwin Roodhart heeft er zoals altijd weer stevig zin in. Hij neemt je in vogelvlucht mee langs de bijzonderheden in het programma dit jaar.

Logistieke veranderingen

Er zijn een aantal veranderingen dit jaar omdat een aantal pleinen flink in de spreekwoordelijke steigers staan. De Garenmarkt kan niet gebruikt worden door de bouw van de ondergrondse parkeergarage, dus het feest voor de smaakpapillen, Leiden Culinair, staat donderdag- tot zondagavond op de Kaasmarkt. Daarnaast staat er een De Stijl-openluchtmuseum op het Pieterskerkplein, waardoor er daar ook even geen activiteiten kunnen plaatsvinden. De nostalgische kermis vind je daarom dit jaar op de Steenschuur.

Een parade van gave boten

Eén van Erwins favoriete onderdelen is -hoe kan het ook anders- de Peurbakkentocht. Als voorzitter van de jury mag hij weer de origineelste, mooiste, gekste of indrukwekkendste peurbak aanwijzen.

“Ik hoop, zoals ieder jaar, op een parade van gave boten”, zegt hij met een glinstering in zijn ogen. “En ik hoop ook dat er dit jaar nog meer èchte traditionele peurbakken mee gaan doen.”

Aad van der Luit Troffee

De in mei overleden Aad van der Luit was de grote man en de drijvende kracht achter de Lakenfeesten, en dan met name de Peurbakkentocht. Dat gegeven zal niet ongemerkt voorbij gaan.

“Het is een ongelofelijk gemis”, zegt Erwin. “Vanaf dit jaar reiken we dan ook de Aad van der Luit Troffe uit. Die prijs gaat naar de peurbak die het beste de traditie voorzet die hij is gestart.”

 

reacties