Featured Video Play Icon

[VIDEO] Free a Girl – Lock Me Up bij De Waag: “Ik vind het best wel eng”

LEIDEN – Bij de deur van De Waag laten de Leidse ladies Lisa en Marianne zich vrijwillig opsluiten in een hokje van één bij twee meter. Om aandacht te vragen voor kinderprostitiutie, en om zoveel mogelijk geld op te halen voor Free A Girl.

Week tegen Kinderprostitiutie

Free a Girl organiseert sinds 2011 ‘Lock me Up – Free a Girl’, als onderdeel van de Week tegen Kinderprostitutie. De actie heeft als doel om met heel Nederland nog veel meer meisjes uit de gedwongen prostitutie te bevrijden. Tijdens de 7de editie van Lock me Up – Free a Girl, die doorloopt tot en met zaterdag, worden op locaties in heel Nederland hokjes geplaatst van één bij twee meter. Zo ook voor restaurant De Waag in Leiden. De hokjes staan symbool voor de hokjes in Indiase bordelen.

Leidse vrijwillige gevangenen

De Leidse dames Lisa en Marianne zijn de eersten die zich in een hokje laten stoppen. Ze zitten twaalf uur vast en mogen alleen een mobiel of laptop meenemen om door te blijven gaan met geld inzamelen voor de actie. Verder is het alleen maar een beetje door de tralies naar buiten kijken.

“Ik vind het heel erg belangrijk dat een kind gewoon een kind kan zijn”, zegt vrijwillige gevangene Lisa. “Wij gaan er maar twaalf uur in een hokje zitten, maar die mensen in India moeten dat wel dagenlang of nog wel langer. Iedereen moet vrij kunnen bewegen. Vandaar dat ik meedoe.” Mede-gevangene Marianne: “Ik vind het wel spannend, en ook best wel eng. Ik zie er wel tegenop dat ik er echt niet uit kan.”

Eén miljoen

De moedige deelnemers laten zich bewust twaalf uur lang opsluiten en zamelen elk minimaal 2500 euro in. Op zondag 20 mei 2018 wordt de totaalopbrengst bekendgemaakt. In 2017 hebben ruim tweehonderd deelnemers samen 420.000 euro opgehaald; dit jaar gaat Free a Girl keihard voor een opbrengst van één miljoen. Draag jij de dappere dames én Free a Girl een warm hart toe? Je kunt nog steeds hier doneren. Of steek ze live een hart onder de riem bij De Waag!

Free a Girl

Free a Girl vindt dat ieder mens, iedere vrouw en ieder kind recht heeft op een normaal leven. De stichting zet zich in om kinderprostitutie de wereld uit te krijgen. Door de opbrengsten van Lock me Up  kan de organisatie Free a Girl bevrijdingsteams in India blijven financieren. Ze sporen jonge meisjes op om hen zo snel mogelijk uit de bordelen te bevrijden. Ook de kosten voor opvang, medische zorg en traumaverwerking worden met behulp van het eindbedrag ondervangen.

Om een blijvend verschil te maken, wordt de juridische afdeling ondersteund om rechtszaken aan te spannen en daders veroordeeld te krijgen. Als meisjes eenmaal bevrijd zijn uit een bordeel, staan ze pas aan het begin van een lange weg terug naar een ‘normaal’ bestaan. Free a Girl zorgt ervoor dat zij in het opvanghuis een opleiding krijgen. Bij terugkomst moeten zij –volgens de lokale maatstaven van beloning- in hun eigen levensonderhoud voorzien en soms ook in dat van hun familie. Bijna alle kinderen die bevrijd worden zijn getraumatiseerd.

Veel van hen hebben soa’s en sommigen zijn hiv-besmet geraakt. In de opvanghuizen worden ze behandeld, zowel medisch als psychisch. Ze krijgen de tijd om weer op kracht te komen. Ze krijgen ook onderwijs. Sommige kinderen blijven een paar maanden en kunnen snel herenigd worden met hun familie. Anderen blijven jaren in de opvang.

reacties