Featured Video Play Icon

[VIDEO] De Geuzen zijn geland! (het feest kan beginnen)

LEIDEN – De feestelijkheden rond Leidens Ontzet zijn begonnen. Donderdagmiddag om 15.74 uur kwamen de Geuzen de stad binnenvaren, met oranje-blanje-bleux-banier en al.

Officiële opening

De Geuzenintocht is de nieuwe officiële opening van het programma rondom Leidens Ontzet. De intocht moet een nieuwe Leidse traditie worden; zodra de bevrijders de stad binnen zijn gevaren, beginnen de feestelijkheden. De opvarenden in historische kostuums met wapperende banieren kon sowieso al op veel bekijks rekenen, want bij de Waag stonden al honderden dan niet duizenden Leidenaren in de gezelligste rij van Leiden. Ze stonden te wachten op de inschrijving voor haring en wittebrood.

Kanonskogels

De kleine Geuzenvloot voer dezelfde route als toen in 1574, met Peter Labrujère als geuzenvoorman Boisot voorop. De Geuzen stapten aan wal op de Nieuwe Rijn, waar de ‘hongerige’ Leidenaren werden verrast met wittebrood. Op het Waaghoofd werden de bevrijders onthaald door locoburgemeester Robert Strijk en Michiel Zonnevylle, dit jaar voor het laatst in zijn functie als voorzitter van de 3 October Vereeniging. “We zijn bevrijd!” riep Strijk tegen de toeschouwers. Daarop werden er een paar flinke kanonskogels afgeschoten, en… Klonk uiteraard het Leids volkslied.

 

reacties