Featured Video Play Icon

[VIDEO] Leidse dichter René Oskam: dichten is een soort therapie

LEIDEN – Je hebt ze vast weleens voorbij zien komen op social media: de gedichten van René Oskam. Leiden.TV ging op bezoek bij de Leidse dichter. En zijn vogel.

Recht voor z’n raap

René Oskam heeft een letterlijke en figuurlijke eigen handtekening: zijn gedichten zijn altijd uitgetypt op een ouderwetse typemachine op zachtgeel papier. De teksten zijn recht voor z’n raap, in begrijpelijke taal, bij vlagen hilarisch, eerlijk en vooral écht. Eigenlijk een beetje zoals René zelf. De afgelopen jaren bracht hij twee bundels uit: ‘Zwemles in een zee van tijd’ en Safari door de kosmos’. Zijn gedichten, die hij vaak publiceert op social media, worden gretig gedeeld door zijn fans.

“Ik ben begonnen met gedichten schrijven in 2013, eigenlijk een beetje toevallig omdat het broertje van mijn beste vriend gastdichters zocht voor zijn dichtforum”, vertelt René. “Ik heb me een keer aan hem opgedrongen. Het beviel me wel én het sloeg aan.”

Therapie

Inspiratie haalt de Leidse dichter uit het leven van alledag. Hij schrijft voor zichzelf, maar vooral voor zijn medemens:

“Toen ik net begon, schreef ik over dingen die ik dagelijks meemaakte en die bij bijvoorbeeld frustreerden. Toen ik dat ging beschrijven en delen met andere mensen, merkte ik dat andere mensen zich daar ook zo over voelden. Het was een verlichting dat ik die onderwerpen goed kon verwoorden en delen met hen. Het was eigenlijk een soort van therapie.”

Dank je wel, Toon

Zijn stijl hebben we te danken aan Toon Hermans. En aan het feit dat René niet zo snel leest. “Ik was een ontzettend trage lezer, ik vond lezen helemaal niet leuk. ‘Liggen in het gras’, een bundel van Toon Hermans, lag toen bij mijn ouders. Maar hier stonden allemaal hele korte gedichten in. Zo kwam ik ermee in aanraking.”

Gevederde collega

Tijdens het interview zit er een vogel op Renés schouder. “Dit is Ramses, een caique. Dat is mijn favoriete collega! Maar hij werkt nog niet vaak mee. Vaker eigenlijk tegen. Maar hij doet heel goed zijn best.”

Benieuwd naar Renés werk? Kijk dan eens hier.

reacties