Featured Video Play Icon

[VIDEO] Over Oorlog Gesproken: de kracht van het persoonlijke verhaal

LEIDEN – Op 4 mei opent de expositie ‘Over Oorlog Gesproken’ in de Stadsgehoorzaal. Verhalen, herinneringen en getuigenissen over Leiden in oorlogstijd, te beluisteren via ouderwetse telefoons.

Bakelieten telefoons

4 mei opent burgemeester Lenferink in de Stadsgehoorzaal de tentoonstelling ‘Over Oorlog Gesproken’. Door middel van ouderwetse bakelieten telefoons kun je op de  expositie luisteren naar échte verhalen over de Tweede Wereldoorlog, verteld door Leidenaars. De herinneringen worden versterkt door uitvergrote foto’s.

Herinneringen

De Leidse kunstenaar Pim van der Heiden was al lang geboeid door de kracht van persoonlijke verhalen. Hij ging op zoek naar de laatste herinneringen aan de bezetting in Leiden. Drie jaar lang interviewde hij zo’n vijftig mensen over hun herinneringen aan Leiden in ’40-’45. Uit de opnamen monteerde Van der Heiden korte verhalen.

“Verhalen over familieleden die nooit zijn teruggekeerd, vrienden, kennissen. Dat spreekt mij persoonlijk het meest aan”, vertelt de kunstenaar. “Dan probeer je je voor te stellen hoe dat zou zijn. Dat is heel indrukwekkend.”

 

Opening

Over Oorlog Gesproken zal op vrijdag 4 mei, Dodenherdenking, in aanwezigheid van de burgemeester worden geopend, om één uur ’s middags in het Catharinahof, de tuin van de Stadsgehoorzaal. De expositie is van 4 t/m 20 mei gratis te bezoeken in de Stadsgehoorzaal. Openingstijden en meer informatie vind je hier.

reacties