Featured Video Play Icon

[VIDEO] Schemerstad: Verrassingstheater op het water

LEIDEN – Met Pinksteren kun je voor de negende keer je laten meevoeren naar een andere wereld. Waar de schemer als een deken over Leiden valt… Waar licht en donker elkaar ontmoeten… Daar ligt Schemerstad.

Acts op de wal

Op vrijdag 18, zaterdag 19 en zondag 20 mei vindt de negende editie plaats van het theaterfestival Schemerstad. Het publiek vaart tijdens de schemering in boten door de grachten van Leiden en ondertussen worden er acts en kleine voorstellingen opgevoerd op de wal. De afgelopen jaren passeerden lichtprojecties, acrobatiek, cabaret, waterballet en Sirene-zang de revue.

Driedaags festival

Schemerstad komt uit de koker van Bart in ’t Veld van groepsuitjesbedrijf ProKwadraat. In 2010 voeren de Schemerstadboten voor de eerste keer door het Leidse water, maar al snel was het animo niet meer bij te benen en volgde er edities met twee avonden en later zelfs drie. 1500 mensen laten zich jaarlijks verleiden tot verrassingstheater op het water. Waarom? Kijk hier maar, en hier.

Exotische reis

De voorstellingen worden gemaakt door professionele theatermakers in elke discipline. Ieder jaar staat er een aanstormend jong talent op het programma, en een maker van Leidse bodem. Dit jaar staat er een scala aan theatervaardigheden op het menu. Muziek, dans, maskerspel en drama. Het belooft een ‘exotische reis te worden, onder meer langs uitbundige goden, dansende hemellichamen en een zinnenprikkelende, fysieke en muzikale ontmoeting tussen culturen’, zo zegt het persbericht.

Nieuwe programmeur

Iemand moet natuurlijk al die theatrale nieuwigheidjes bedenken. Sinds dit jaar heeft Schemerstad een nieuwe programmeur: Jan Joost Aten.

“De smaak van de ene programmeur is niet de smaak van de andere. Je komt op plekken waar iemand anders niet is geweest, en dat je op die manier misschien nieuwe dingen binnenhaalt.”

Schemerstad in één zin?

“Een bijzondere, zwoele, niet te vergeten voorstellingsavond waar je nog aan zult terugdenken.”

Nieuwsgierig? Meevaren? Meer info? Check de website.

reacties