Featured Video Play Icon

[VIDEO] Theater na de Dam: Domino speelt ‘KRAAN’

LEIDEN – Theatergroep Domino speelt op 4 mei in het Scheltema Complex de voorstelling KRAAN. De cast bestaat uit mensen met een beperking, maar dat weerhoudt Domino er niet van om een heftig onderwerp als de Tweede Wereldoorlog aan te pakken.

Repeteren en optreden

Theatergroep Domino is een initiatief van Gemiva-SVG Groep. Het gezelschap bestaat uit twintig acteurs en actrices met een beperking, en twee regisseurs. De groep repeteert drie dagen in de week en treedt regelmatig op; in het Scheltema, maar ook in Openluchttheater de Leidse Hout en op aanvraag tijdens verschillende gelegenheden. Domino maakt gemiddeld één grote productie per jaar, soms twee. De voorstellingen wisselen af tussen humor, drama en muziek.

“Domino is een theatergroep voor mensen met een… Aanvulling, zeg ik de laatste tijd steeds vaker”, vertelt regisseur Jaap Metzlar. “De groep bestaat meer dan twintig jaar. Sommigen zijn er ook al zo lang bij. We zijn in korte tijd van twaalf naar twintig acteurs gegaan. Dus er is veel jong bloed. Dat zorgt voor een goeie chemie.” 

Theater na de Dam

Op 4 mei, na Dodenherdenking, treden de acteurs en actrices om negen uur ’s avonds op in het Scheltema met de voorstelling KRAAN. Dit doen zij in het kader van theater na de Dam. Dit initiatief begon negen jaar geleden en verspreidde door heel Nederland. Theatermakers geven, na de Nationale Dodenherdenking, opnieuw vorm aan gedenken en herdenken.

Een idee van Lars

Domino wilde dit onderwerp graag aanpakken. Sterker nog, het was een idee van Lars, één van de acteurs.

“KRAAN hebben we speciaal gemaakt om na Dodenherdenking op te voeren”, zegt Lars. “Om het verleden wat terug te halen. We willen laten zien wat er gebeurd is toen en laten zien hoe wij daarover denken.”

 

reacties