Featured Video Play Icon

[VIDEO] Voor fashionactiviste Janice Deul is iederéén mooi

LEIDEN – De Leidse Janice Deul is lifestylejournaliste, schrijfster en spreekster, maar vooral fashionactiviste. Ze maakt zich hard voor meer diversiteit in de modewereld en de magazines: “Het is voor mij een tool om de wereld te verbeteren. Ik wil dat we de schoonheid van iedereen op deze wereld zien en erkennen.”

Iederéén is mooi

En met iedereen bedoelt Janice ook ècht iedereen.

“Ongeacht leeftijd, etniciteit, huidskleur, gender, geloof, bodyshape, een vrouw van 50, een mollig meisje van 13 of een man op hakken… Ik wil heel graag dat dat soort beelden in de mode en in de bladen vanzelfsprekend zijn.”

Aan het denken gezet

Janice schrijft over het onderwerp, geeft lezingen over diversiteit en leidt hier discussies over en schuift aan bij landelijke talkshows. Zo zat ze vorig bij Pauw aan tafel, waar ook Cécile Narinx, hoofdredacteur van modeglossy Harper’s Bazaar, zat. Het werd een wat verhitte discussie. Cécile schreef daarover later op Bazaar’s website: “De confrontatie in Pauw heeft me diep aan het denken gezet. Een modetijdschrift laat meer zien dan alleen kleren.’ Indirect resultaat: een dik nummer van Harper’s Bazaar met als thema diversiteit èn een zwarte model op de cover.

Elkaar vragen stellen

Een mooie stap voorwaarts, maar Janice leunt niet rustig achterover.

“Ik ben op dit moment bezig, samen met ontwerper Peet Dullaert, een stichting op te richten die zich bezighoudt met deze materie. Belangrijk daarvoor is dat alle betrokken partijen in het veld met elkaar in contact komen, ideeën kunnen uitwisselen en elkaar vragen kunnen stellen. Ik denk dat communicatie het belangrijkste is en blijft.”

reacties