Vier winkels in Winkelhof nog steeds dicht

Vier winkels in Winkelhof nog steeds dicht

LEIDERDORP – De nasleep van de autobranden die vorige week woensdagnacht in de parkeergarage van Winkelhof woedde, duurt voort. Verreweg de meeste winkels in het winkelcentrum zijn inmiddels weer open, maar sommige ondernemers moeten de deuren nog gesloten houden.

‘Niet eerder dan zaterdag’

Er wordt met man en macht gewerkt in drogisterijketen Etos, Mooi Parfumerie, en de kledingzaken Didi en First Lady. De winkels hebben ontzettend veel roet- en rookschade opgelopen door de brand in de ondergelegen parkeergarage, die woensdagnacht 16 auto’s en een scooter in de as legde.

“Het is heel vervelend dat dit filiaal nog steeds dicht is”, zegt een woordvoerder van het hoofdkantoor van Etos. “Het opruimen is een arbeidsintensief proces en kost veel tijd. We hopen zo snel mogelijk weer open te kunnen, maar dat zal in ieder geval niet eerder dan aanstaande zaterdag zijn. Maar ook of zaterdag gehaald wordt, is nog niet met zekerheid te zeggen.”

Wel of geen airco

“Die winkels zitten precies boven de plek waar de brand is geweest”, zegt John Filippo, voorzitter van winkeliersvereniging Winkelhof. “Maar dat de schade per winkel verschilt hangt af van het afzuigingssysteem in de winkel en of de airco wel of niet aanstond. Bij winkels waar de airco wel aanstond, was de vloer helemaal zwart. De meeste winkels zijn weer open, maar bij Gading, Gemiva-SVG Groep, is het een drama. Zij moeten zes tot acht weken dicht. De cliënten moeten dus ergens anders ondergebracht worden. De parkeergarage is voor een groot deel open, dat gaat met stapjes. Alle uitgebrande auto’s zijn er nu uit. Maar het interieur moet helemaal opnieuw gedaan worden. Alles moet opnieuw geschilderd. En de pilaren waren juist nèt geverfd.”

Rondje langs de winkels

Zo’n grote brand is een drama, maar zorgt ook voor verbroedering. “De stemming was eerst gelaten”, vertelt Filippo. “We hebben met de vereniging een rondje langs de winkels gemaakt en je merkt hoe er met elkaar wordt meegeleefd. De winkeliers helpen elkaar. Ook de eigenaar van Winkelhof, Wereldhave, heeft zich ontzettend van z’n goede kant laten zien. Nu is er weer bedrijvigheid. En eensgezindheid!”

Foto: J2TV / Joost van der Stel

reacties