Visfontein weer veilig ingepakt voor de winter

Visfontein weer veilig ingepakt voor de winter

LEIDEN – Het wordt weer kouder en dat betekent dat de vijsfontein aan de Vismarkt zijn winterjas aankrijgt. Dit gebeurt ieder jaar zodat de antieke fontein geen schade oploopt door de kou. In het voorjaar zal de winterkap er weer worden afgehaald en zal de fontein weer water spuiten.

Water uit de Burcht

De fontein dateert uit 1693 en is een ontwerp van Jacob Roman. Destijds wilde het stadsbestuur ervoor zorgen dat de verkopers van vis op de vismarkt in verband met de hygiëne over voldoende zuiver water konden beschikken. Alleen op marktdagen werkte de fontein toen. In 1996 ontdekten archeologen dat het water dat indertijd uit de fontein spoot afkomstig moet zijn van de hoger gelegen Burcht.

In de burchtheuvel vonden zij namelijk behalve een waterkelder met een zandvloer onder het oppervlaktewaterniveau, ook nog twee reservoirs. Daarin kon het gezuiverde grondwater uit de kelder worden opgeslagen. Bovendien troffen de archeologen een verbinding aan tussen die reservoirs en de visfontein. Zelfs onder de Nieuwe Rijn door. Het hoogteverschil van tien meter zorgde ervoor dat de fontein ‘spoot’.

Foto: Gemeente Leiden

reacties