Vluchtelingen Wassenaarseweg verhuizen naar andere AZC’s

Vluchtelingen Wassenaarseweg verhuizen naar andere AZC’s

LEIDEN – De 250 vluchtelingen die vanaf eind oktober vorig jaar in de noodopvang in het voormalig TNO-gebouw aan de Wassenaarseweg verbleven, zijn naar verschillende AZC’s in de regio verhuisd. Het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) heeft laten weten dat alle vluchtelingen de asielprocedure bij de IND hebben doorlopen en een status hebben gekregen.

De vluchtelingen hebben een tijdelijke verblijfsvergunning gekregen of zitten in de verlengde asielprocedure. Anderen hebben een afwijzing gekregen en en moeten binnenkort terug naar het land van herkomst. De asielzoekers van de Wassenaarseweg verhuizen naar verschillende AZC’s in de regio, waar meer voorzieningen beschikbaar zijn zoals een keuken waar de bewoners zelf hun eten kunnen bereiden.

Het vertrek van de groep vluchtelingen komt onverwacht, zeker voor de vrijwilligers die actief waren in de noodopvang. Bewoners en vrijwilligers bouwden een band op waardoor de vluchtelingen een begin maakten met hun integratie in Leiden. Het is niet zeker of de vluchtelingen in de toekomst uiteindelijk in Leiden een woning toegewezen zullen krijgen. Het is bij het college van burgemeester en wethouders bekend dat veel asielzoekers van de Wassenaarseweg graag in Leiden of directe omgeving willen wonen. Het college en het COA gaan samen kijken of dit mogelijk gemaakt kan worden.

Het COA mag tot oktober 2016 beschikken over het pand aan de Wassenaarseweg. Mogelijk komt er een nieuwe groep vluchtelingen in het gebouw, maar dit is nog niet zeker.

Foto: Facebook

reacties