Featured Video Play Icon

Voorpret Peurbakkentocht: De Stamgasten overtreffen zichzelf

LEIDEN – De Stamgasten hebben zichzelf overtroffen. Nee, ze vertellen nog niet wàt het is, maar de creatie waarop ze vrijdagavond meevaren tijdens de Peurbakkentocht is hun persoonlijke nieuwe favoriet. En naar zij hopen ook van de kijkers langs de kant.

Timmeren, zagen, plakken, knippen, zweten

Elke regelmatige toeschouwer van de jaarlijkse Peurbakkentocht kent ze: De Stamgasten. In 1996 besloten de vier broers Peter, Carel, Hans en Ruud Poeliejoe mee te varen. Het weekend voor de vaartocht lag er nog niets, geen plan, geen idee, maar gelukkig hadden pa en ma Poeliejoe nog wat hout, een dekzeil en wat lege jerrycans liggen. Er werd gezaagd, getimmerd, geknipt, geplakt, gezweet en toen lag daar een drijvend vlot, met erop een barretje en wat barkrukken. Voilá, De Stamgasten waren geboren en here to stay.

Alles uit de kast

De Stamgasten, inmiddels uitgebreid met familie en vrienden, staan bekend om hun waanzinnige creaties waarmee ze de laatste jaren keer op keer in de prijzen vallen. Een Vikingschip, een drijvende bierkrat, een complete Ghostbusters-setting, een tropical party inclusief palmboom, een brouwerij met brouwende monniken, alles komt uit de kast om in de hoogste regionen van het juryrapport te eindigen.

“We zijn nu alweer bezig voor volgend jaar!”, lacht Ruud Poeliejoe. “De laatste jaren gaan we een dag de stad in, een biertje drinken, en dan oppert iedereen ideeën. Ik schrijf alles op en het leukste idee, die pakken we. Het begint meestal heel klein, maar naarmate we aan het bouwen zijn komen er steeds meer details bij. Het eindresultaat is nooit wat we bedacht hadden. Zoals bij de boot van dit jaar, dat kan never nooit de brug onderdoor. Dus het systeem dat we erin gebouwd hebben waarmee het wel de brug onderdoor kan, daar zijn we wel een poosje aan bezig geweest…”

Benieuwd? Spot De Stamgasten vrijdagavond vanaf 19.00 uur op de grachten van Leiden.

reacties