Voorschoten gaat voor Unity; Oegstgeest kiest mogelijk niet

Voorschoten gaat voor Unity; Oegstgeest kiest mogelijk niet

VOORSCHOTEN – Voorschoten heeft besloten Unity ook de volgende vijf jaar als lokale omroep te willen. Een domper voor uitdager Sleutelstad, die vorige week Leiden wèl aan zijn kant kreeg.

Gedeeld advies

De meerderheid was klein, maar de beslissing was duidelijk: Voorschoten kiest voor de huidige omroep van de Leidse regio. Unity is opgetogen over het besluit van Voorschoten, zo laat directeur Rudo Slappendel weten aan Leiden.TV. Voorschoten, Chris de Waard van Sleutelstad zat op dat moment bij de raad in Oegstgeest. De Sleutelstad-frontman schrok toen hij hoorde van het Voorschotens besluit.

“Dat was echt jammer”, zegt De Waard. “We hadden ongeveer de helft mee. Er waren vijf raadsleden afwezig, er kwamen een paar later, dus het had zomaar anders kunnen uitpakken. We moeten afwachten wat het Commissariaat gaat doen met dit gedeelde advies. Bij een gedeeld advies kan het Commissariaat er ook voor kiezen om uitzendgebieden te splitsen. Dan zou Voorschoten dus een eigen lokale omroep kunnen krijgen. Het is nog echt een black box wat dat betreft.”

Oegstgeest kiest niet

De strijd is nog niet helemaal gestreden: Oegstgeest en Zoeterwoude moeten hun keuze nog maken. Alhoewel:

“Oegstgeest heeft besloten om niet te kiezen”, vertelt De Waard. “In de commissie hebben ze dat gewisseld, dus dat wordt later deze maand in de raad bekrachtigd, neem ik aan. Dat is ook weer ingewikkeld, dus het Commissariaat heeft straks alle typen adviezen om die puzzel te gaan leggen”, vertelt De Waard. “Maar wat er ook gebeurt, Leiden is binnen en daar kunnen we aan de slag. We zijn nog steeds gewoon blij.”

Leiderdorp niet in uitzendgebied

Als je je nu afvraagt waar Leiderdorp blijft in deze, dat zit zo: Leiderdorp valt eigenlijk niet onder het uitzendgebied van de publieke omroep in de Leidse regio en heeft haar eigen lokale omroep, RTV Leiderdorp. Deze vormt samen met Unity een streekomroep. RTV Leiderdorp moet pas in 2020 een nieuwe zendmachtiging aanvragen.

Foto:

reacties