Veel te zien en nog meer te aaien op de Voorschotense paardenmarkt

Veel te zien en nog meer te aaien op de Voorschotense paardenmarkt

VOORSCHOTEN – De ontstaansgeschiedenis van de Voorschotense paardenmarkt mag dan honderden jaren oud zijn, de dorpstraditie is nog altijd springlevend. De opkomst van de 735e editie is dan ook groot.

Over het weekend uitgesmeerd

Het was even wennen; de paardenfeestelijkheden zijn voor het eerst over het weekend uitgesmeerd. Van oudsher is 28 juli dè dag waarop het allemaal gebeurt, nu vond de kortebaandraverij op vrijdag plaats en de paardenmarkt op zaterdag. Zondagmiddag is de seniorenmiddag. De oudere Voorschotenaren kunnen poffertjes eten en krijgen een mooi muziekprogramma.

Markt zoals 100 jaar geleden

De paardenmarkt op zaterdag blijkt een goede zet: het is drukker dan normaal, wat betreft bezoekers èn paarden.

“We hebben meer paarden dan vorig jaar”, vertelt Daan Verschoor van de organisatie. “Er zijn 171 paarden aangevoerd. Ik denk dat er daarvan nu ruim 80 verkocht zijn. De aantrekkingskracht van de paardenmarkt zit hem nog altijd in de handel. Handel trekt handel. Het is geen show, maar het is echt een markt zoals 100 jaar geleden. En daar komen mensen op af. Natuurlijk wel met minder aantallen, maar hier kan je nog wat kopen en verkopen zoals dat vroeger gebeurde.”

Marktkruis planten

Vanaf 6 uur zaterdagmorgen werden de paarden en pony’s aangevoerd, waarna de burgemeester om 10.00 uur het marktkruis plantte en daarmee de dag officieel opende. Bezoekers kunnen een hoefsmid aan het werk zien, de kerktoren beklimmen, kinderen kunnen hun lol op met de meest uiteenlopende activiteiten, er is muziek, er staat een kermis, een braderie en er zijn hapjes en drankjes. En of je nu een paard of pony koopt of niet, er mag natuurlijk volop geknuffeld en geaaid worden.

Foto’s: J2Tv / Guido Marsman

reacties