Vriendschap is officieel: Leiden en Nagasaki worden zustersteden

Vriendschap is officieel: Leiden en Nagasaki worden zustersteden

LEIDEN – Leiden en de Japanse stad Nagasaki zijn al langer vriendjes, maar nu worden zij officieel zustersteden. De stedenband wordt aanstaande vrijdag bekrachtigd tijdens de opening van de Deshimabrug.

Deshimabrug

Burgemeester Lenferink maakt deze week een tripje naar Japan. Tijdens zijn werkbezoek aan Nagasaki zal hij de stedenbandverklaring ondertekenen en is hij aanwezig bij de officiële opening van de gerestaureerde brug die Deshima met het vasteland van Nagasaki verbindt.

Niet alleen op reis

Leiden en Nagasaki zijn al sinds 2013 bevriend (foto). Bij de evaluatie van het Leidse stedenbandbeleid heeft de gemeenteraad gevraagd om de contacten te versterken en een officiële stedenband aan te gaan. Deze stedenband biedt kansen het netwerk in Japan verder uit te bouwen ten behoeve van de Leidse kennisinstellingen, de musea en het bedrijfsleven. Burgemeester Lenferink gaat dan ook niet alleen op reis: ook vertegenwoordigers van de Universiteit Leiden, het LUMC, museum Naturalis, Japan museum het Sieboldhuis en Museum Volkenkunde zijn aanwezig bij de plechtigheden rond de opening van de brug.

Eerst nog even naar Taiwan

De burgemeester is trouwens al gevlogen, want momenteel brengt hij een werkbezoek aan Taiwan. Dat ligt toch in de buurt, dus grijpt hij de mogelijkheid aan om de goede relaties met enkele op het Leidse Bio Science Park gevestigde bedrijven te versterken.

Japanse betrekkingen

De Leidse betrekkingen met Japan zijn overigens al stokoud: ruim 400 jaar geleden stond er op het eiland Deshima bij Nagasaki een Nederlandse handelsnederzetting. Echt vrienden werden Leiden en Japan dankzij Von Siebold, die door de Nederlandse regering naar Japan gestuurd met de opdracht informatie te verzamelen over Japan voor collecties in Nederland.

Meerdere stedenbanden

Een stedenband is de verbinding tussen twee plaatsen, meestal in verschillende landen, waar vriendschappelijke contacten mee onderhouden worden. Soms om van elkaars cultuur te leren, vaak ook met een zakelijk aspect. Vaak gaan de contacten zo ver dat de partnersteden elkaar over en weer bijstaan. Leiden zit rijk in de vrienden: de gemeente mag Oxford in Groot Brittannië, Buffalo City in Zuid-Afrika, Torun in Polen, Krefeld in Duitsland en nu dus ook Nagasaki in Japan tot haar zustersteden rekenen.
Foto: Archief gemeente Leiden

reacties