Vrijmetselaars verbouwen: deuren open voor iedereen

Vrijmetselaars verbouwen: deuren open voor iedereen

LEIDEN – Het vrijmetselaarsgebouw aan de Steenschuur krijgt een ingrijpende make-over. Na de verbouwing gaan de deuren ook open voor niet-metselaars.

Deuren open

Het monumentale pand aan de Steenschuur is van de Stichting Leids Maçonniek Centrum, het SLMC, en wordt gebruikt voor de bijeenkomsten van de verschillende vrijmetselaarsloges die er gehuisvest zijn. Het gebouw is aan een stevige opknapbeurt toe; het voldoet niet meer aan de eisen en wensen van deze tijd. Bijzonder is dat na de verbouwing de deuren van het imposante pand geopend zullen zijn voor niet-metselaars.

“De deuren lijken dicht, maar eigenlijk zijn ze altijd al open geweest”, zegt Frans Coers, bestuurslid van het SLMC.  “Maar het gebouw wordt nu zó aangepast dat het multifunctioneel gebruikt kan worden, door heel veel verschillende mensen, structurele en incidentele huurders. Naast de maçonnieke activiteiten kan het gebouw dan ook gebruikt worden voor bijvoorbeeld vergaderingen, yogalessen, feesten, lezingen… We willen het gebouw het liefst overdag ook openstellen. Als studieplek  bijvoorbeeld, waarbij je thee of koffie kunt krijgen aan de bar. Het is nu gewoon zonde dat zo’n mooi gebouw maar vijf dagdelen per week gebruikt wordt en de rest van de tijd leeg is.”

Huis van de Passer

Het logegebouw gaat na de verbouwing het Huis van de Passer heten. De naam verwijst naar een vrijmetselaarssymbool, maar er het zal vooral een plek zijn waar iedereen zich thuis zou kunnen voelen. Waar je andere mensen écht kunt ontmoeten, in alle rust kunt studeren of gewoon even lekker niks kan zitten doen met een kop koffie in de tuin.

Prijskaartje

Een prachtig plan, maar met een prijskaartje. “Er is een half miljoen euro nodig voor de verbouwing”, zegt Frans. “We hebben verschillende fondsen aangeschreven, zoals bijvoorbeeld het Restauratiefonds. Maar een deel van het bedrag zal bij onze metselaars uit de loges vandaan komen. Gelukkig zijn we goed op weg.”

Als alles volgens planning verloopt, beginnen de bouwwerkzaamheden deze zomer. Het metselwerk gaat in de tussentijd gewoon door.

Afbeelding: SLMC

 

reacties