Vuurwerk: de lusten en de lasten

Vuurwerk: de lusten en de lasten

REGIO – De één kan niet wachten, de anders verbergt zich alvast onder het bed… Vuurwerk.

De allereerste rotjes

Vuurwerk is al zo oud als de weg naar Rome. Alhoewel, China in dit geval. Al in 600 na Chr. begonnen de Chinezen gebruiken voor de allereerste rotjes, om boze geesten te verdrijven. Die waren heel gevaarlijk; ze legden bamboestengels in het vuur en je wist maar nooit wanneer ze zouden knallen. De Chinezen experimenteerden overigens al met buskruit voordat het officieel werd ontdekt.

574 slachtoffers in 2015

Het is een mooie uitvinding die vele feesten letterlijk verlicht, maar heeft ook een rauw randje. Vuurwerk hoort natuurlijk gewoon bij de jaarwisseling, maar helaas eist vuurwerk nog altijd slachtoffers. Vorig jaar meldden zich landelijk nog 574 mensen zich bij de SEH. Niet iedereen gaat namelijk even verantwoordelijk om met vuurwerk. Vooral het über-illegale en loodzware knalvuurwerk uit het buitenland doet het helaas nog erg goed. Elk jaar worden er vele kilo’s onderschept. En juist dit type knalspul veroorzaakt de meeste overlast en eist de meeste slachtoffers.

Aan banden

Niet alleen mensen, maar vooral huisdieren schrikken zich, soms letterlijk helemaal lam van vuurwerk. Een paar jaar geleden werd dan ook besloten het vuurwerk afsteken aan banden te leggen: je mag alleen vuurwerk kopen op 29, 30 en 31 december, en je mag het alleen afsteken op 31 december van zes uur ’s avonds tot 2 uur ’s nachts. Steeds meer gemeenten stappen over op vuurwerkvrije zones, of organiseren zelf een grote vuurwerkshow voor hun inwoners.

Hoe zit dat in onze regio?

Gemeente Leiden heeft acht vuurwerkvrije zones ingesteld. In de parken Polderpark Cronesteyn, de Leidse Hout, Park Merenwijk, Stevenhofpark, Park Kweeklust, Park Hooghkamer, Bos van Bosman, en het gebied rondom Streek-Dierentehuis Leiden Stevenshage. Hier mag nooit, never, onder geen beding of met welke uitzondering ook, vuurwerk worden afgestoken. De gemeente laat weten streng te gaan handhaven.

In de gemeente Leiderdorp zullen De Bloemerd, De Houtkamp en het gebied rond de buitenhofvijver knalvrij zijn. Ook Leiderdorp geeft aan dat de politie zeer waakzaam zal zijn.

Gemeente Oegstgeest legt haar inwoners geen extra jaarwisselingsregels op, maar vertrouwt op een ieders gezond verstand. Daarbij geeft de gemeente tips voor het veilig afsteken van vuurwerk. Met bijvoorbeeld de vuurwerkbril.

De gemeenten Voorschoten en Zoeterwoude komen beiden ook niet extra verordeningen, maar hamert vooral op het belang van legaal vuurwerk; waar en wanneer kun je het kopen, wat moet erop staan, en wanneer je zeker weet dat het illegaal spul is.

Vragenuurtje

En heb je tóch nog vragen, kun je ze natuurlijk altijd aan de politie stellen:

Foto’s: Politie Leiden Zuid via Twitter

reacties