VVD-fractievoorzitter op pad met politie tijdens oud & nieuw: “Pijnkreet ging door merg en been”

VVD-fractievoorzitter op pad met politie tijdens oud & nieuw: “Pijnkreet ging door merg en been”

LEIDEN – Frederik Zevenbergen, fractievoorzitter van de Leidse VVD, wilde het eens helemaal anders doen deze jaarwisseling. Hij was benieuwd wat de hulpdiensten zoal voor hun kiezen krijgen tijdens oud & nieuw en ging op pad met de politie. Dat heeft hij geweten ook.

Zelf ervaren

Je kunt erover discussiëren in de raad, maar je kunt het ook zelf ervaren, vond Zevenbergen. Hij voegde de daad bij het woord en sloot zich tijdens de nieuwjaarsnacht aan bij het team Politie Leiden Midden. Na een briefing op bureau Langegracht mag hij meteen aan de slag en ruimt uit voorzorg brandbaar afval op. Net na middernacht komt de eerste melding binnen van een vreugdevuur in de Merenwijk. Vooralsnog vindt het VVD-fractielid het allemaal interessant.

“Er wordt vriendelijk gezwaaid”

Na het ‘blustreintje’ stapt Zevenbergen over op de nooddienst. Het is na enen en tijdens het controlerondje gebeurt er niet echt veel. Er worden wat tieners gepakt voor het opblazen van een vuilnisbak. Verder worden feestgangers vriendelijk verzocht hun feestje binnen voort te zetten. Zevenbergen schrijft in zijn verslag op Facebook: “Achterin de politiebus merk je pas echt hoe het publiek omgaat met de politie. Vaak wordt er vriendelijk gezwaaid naar ons. De hele nacht krijgen we de beste wensen voor het nieuwe jaar.”

Obscene gebaren

Maar hoe later het wordt, hoe grimmiger de stemming. “Van uitdagen, schelden en sneren, obscene gebaren tot ernstig fysiek geweld”, schrijft Zevenbergen. “Zo krijgen we onderweg een stuk illegaal vuurwerk onder de auto op de Willem de Zwijgerlaan. De knal is zo heftig dat de voorruit daarna een barst heeft en onze oren nog een half uur suizen. We zien dat een voorbijrijdende ambulance met zwaailichten aan hetzelfde lot ondergaat. Als we zijn omgedraaid en de gooiers van het vuurwerk willen aanspreken rennen die snel weg. Uiteraard zegt niemand van de omstanders iets te hebben gezien. Als we de verkeerde persoon aanspreken reageert deze woedend.”

Even later is Zevenbergen getuige van een situatie met twee gewonden, waarvan er één door een raam gevallen is. “Daar zie ik hoe moeilijk het is om in alle hectiek van alcohol, woede en emotie als buitenstaander te bepalen wat er gebeurd is”, schrijft het VVD-fractielid.

Vechtpartij op de Lange Mare

Dan wordt het langzaamaan vier uur ’s morgens. Het team waarmee Zevenbergen in een busje zit, rijdt naar de vechtpartij waarbij een agent uiteindelijk zo zwaar mishandeld wordt, dat hij een gebroken kuitbeen oploopt. “D. en N. stuiven erop af en vergeten in de drukte de schuifdeur van de bus voor me te openen. Ik zit opgesloten en kan niets doen terwijl de groep uit elkaar stuift.”

“Mijn blik volgt N. die achter een man aangaat die een mep uitdeelt. Opeens zie ik haar stoppen en omdraaien. Tegelijkertijd hoor ik een pijnkreet van D. die door merg en been gaat (…) D. ligt op de grond met zijn been in een rare hoek. N. staat er even alleen voor. Om haar heen staan dronken feestgangers, haar maatje ligt uitgeschakeld op de grond. Ze stelt haar collega gerust dat er geen open botbreuk is door ter plekke zijn broek open te knippen. Ondanks de verschrikkelijk pijn kan D. een signalement geven van de persoon die hem onderuit trapte toen hij uit de bus stapte.”

Gesmeerde machine

Frederik Zevenbergen is geschokt, maar ook diep onder de indruk van het handelen van de politie. “Al snel staan er de nodige agenten om ons heen”, schrijft hij. “Het loopt als een gesmeerde machine. In de chaos, met de pijnkreten van een gewonde collega op de achtergrond en onduidelijkheid over de aanleiding worden de verdachten geboeid. Direct worden verklaringen opgenomen van getuigen.”

Trots op de Leidse dienders

De ervaring is Zevenbergen niet in de koude kleren gaan zitten. “Wat me beangstigt is de intense haat die je af en toe ervaart. De ene keer wordt dat openlijk geuit door schreeuwen of gebaren. De andere keer door bewust in de weg lopen of het hinderen van het politiewerk (…) Heel veel dank ben ik verschuldigd aan de mannen en vrouwen van de Leidse politie, Brandweer en Stadsreiniging (…) Ik was het al, maar na de afgelopen jaarwisseling ben ik nog trotser op onze Leidse dienders.”

Foto: Frederik Zevenbergen via Facebook

reacties