VVD grillt Lenferink om nepwapens tijdens Leidens Ontzet

VVD grillt Lenferink om nepwapens tijdens Leidens Ontzet

LEIDEN – De Leidse VVD-fractie stroopt de mouwen op vanwege de berichten over nepwapens tijdens Leidens Ontzet. Burgemeester Lenferink kan een lichte roast verwachten in de commissievergadering komende donderdag.

‘Elk nepwapen is er één teveel’

De VVD is van plan om een serie pittige vragen te stellen. De partij is geschrokken van de incidenten die tijdens Leidens Ontzet hebben plaatsgevonden waarbij een nepwapen in het spel was. Voor de partij spraken de berichten in de krant en op social media voor zich. “Ik heb geen exacte cijfers, maar elk nepwapen is er één teveel”, zegt Frederik Zevenbergen, voorzitter van de Leidse VVD-fractie, stellig. “In september is er een brief naar de kermisexploitanten gestuurd met de vraag of ze geen nepwapens mee wilden nemen naar Leiden, en bij mijn weten is het daarbij gebleven.

“Burgemeester Lenferink zei in september dat het wel goed kwam. Er zijn verschillende incidenten geweest met nepvuurwapens, dus we zijn nu erg benieuwd hoe de burgemeester zelf tegen zijn optreden aankijkt.”

Vuurgevaarlijk

Nepvuurwapens kunnen voor zeer gevaarlijke situaties zorgen omdat veel exemplaren niet van echt te onderscheiden zijn. Daarom behandelen agenten de bezitter ervan ook altijd als vuurgevaarlijk, omdat je het gewoon nooit zeker kunt weten. “Ook worden er in zo’n situatie zo’n zeven of acht collega-agenten opgeroepen, die dus niet ergens anders hun werk, namelijk het feest in goede banen leiden, kunnen doen”, zegt de fractievoorzitter.

Eigen leidse draai

Maar waarom heeft burgemeester Lenferink niet meteen een verbod ingesteld op nepwapens tijdens Leidens Ontzet? “Tja, da’s een interessante vraag. Straks wordt het weer Koningsdag, dan volgen de Lakenfeesten, dus waarom niet een volledig verbod?”

“Waarom niet net als met het kraakverbod een eigen Leidse draai geven aan de regelgeving? Ik durf het wel aan om die vrijheid te nemen. Liever een boze moeder met een boos kind dan levensgevaarlijke situaties”, aldus Zevenbergen. 

Foto: uit de campagne over nepvuurwapens via www.politie.nl 

reacties