Featured Video Play Icon

Waag de uitdaging: een toegankelijke samenleving voor iedereen

LEIDEN – Tijdens de Week van de Toegankelijkheid onderzocht Zilverweb hoe toegankelijk de Leidse horeca is voor mensen met een beperking. En vrijdagmiddag bij de Waag mocht iedereen zèlf eens ervaren hoe dat nou is.

Verover De Stad

De organisatie van de ervaringsmiddag in de Waag is Zilverweb, een community van ervaringsdeskundigen die contact organiseert tussen mensen die normaal gesproken niet snel met elkaar in contact zouden komen. Ze zetten zich met hart en ziel in voor mensen met een beperking. Dit doen ze onder andere met het project Verover De Stad, waarin de ervaringsdeskundigen van Zilverweb een tocht door steden maken om te onderzoeken in hoeverre de horeca toegankelijk is voor mensen met een beperking.

“Leiden is moeilijk toegankelijk, maar elke stad is dat”, zegt Margriet van Kampenhout van Zilverweb. “Leiden blinkt ook niet echt uit in negatieve kant. Er moet in elke stad, in elke plaats heel veel gebeuren. En iedereen kan iets doen. Het hoeft niet meteen groot en heel veel geld te kosten.”

Drempels

Wanneer je een beperking hebt, je bent bijvoorbeeld blind of doof of je zit in een rolstoel, kom je letterlijk vele drempels tegen. Drempels waar je, zonder beperking, nauwelijks over nadenkt. Elk jaar tijdens de Week van de Toegankelijkheid wordt aandacht gevraagd voor het belang van een toegankelijke samenleving voor iedereen.

“Mensen kunnen hier bijvoorbeeld in een rolstoel een opdracht uitvoeren”, vertelt Margriet. “Binnen kunnen de mensen met ons in gesprek over ‘wat hebben wij gemeenschappelijk?’. Dus het gaat niet over moeilijke dingen, maar gewoon een gesprek van mens tot mens. Ook vanuit de gedachte dat het vaak een beetje ongemakkelijk is, maar om toch door die beperking heen te breken.”

reacties