Wandeling langs de geboorte van De Stijl

Wandeling langs de geboorte van De Stijl

LEIDEN – De Nederlandse moderne kunst begon in Leiden. Wil je weten waar en wat en hoe? Wandel dan langs alle plekken waar Theo van Doesburg zijn revolutie ontketende.

Stormachtige jaren in Leiden

Theo van Doesburg werd begin 20e eeuw verliefd op de Leidse Lena. Hij woonde vijf stormachtige jaren in Leiden en richtte daar in 1917 het tijdschrift De Stijl op. De Stijl werd een kunstbeweging met prominente leden Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld en Georges Vantongerloo.

Ze streefden naar een radicale hervorming van de kunst, die gelijke tred hield met de technische, wetenschappelijke en sociale veranderingen in de wereld. Ze gebruikten een minimum aan kleuren en een zo eenvoudig mogelijke vormgeving. Het tijdschrift was geen groot succes, maar De Stijl had grote invloed op de kunst in Nederland en daarbuiten.

Heren van stand

En hier gebeurde het dus allemaal. In Leiden. Het zal je niet ontgaan zijn: de stad staat momenteel in het teken van 100 jaar De Stijl. Nu is er ook de Wandeling in Stijl, een route langs alle plekken die hebben bijgedragen aan de geboorte van de moderne kunst in Leiden. In het bij de wandeling behorende boekje van kunsthistorica Ingrid Brons, wordt een beeld geschetst van het provinciaalse Leiden, waar vooral heren van stand zich bezig hielden met de schilderkunst.

De wandeling voert de lezer langs plekken waar Doesburg woonde en werkte, maar ook de langs de plaatsen die behoorden tot de gevestigde orde van de Leidse kunstwereld. Alle tijdelijke tentoonstellingen die in het Stijljaar gehouden worden zijn opgenomen in de wandeling.

Alleen of met gids

De wandeling is een initiatief van ProKwadraat. Je kunt in je eentje wandelen met boekje in de hand, of je laten leiden door een stadsgids. Kijk voor meer informatie op de website van ProKwadraat.

Foto: De Lakenhal

reacties