Wateroverlast door hevige regenval

Wateroverlast door hevige regenval

REGIO – De brandweer heeft het druk met meldingen van wateroverlast na de storm in de nacht van woensdag op donderdag. Zo zijn er meldingen uit Leiden en Oegstgeest.

Het was een fikse storm die onze regio aandeed. Het onweer haalde menigeen uit de slaap en door de harde regen liepen kolken over en moest er in een aantal huizen langs de Hoge Rijndijk in Leiden zelfs gedweild worden. Bewoners melden dat de kolken al in geen eeuwigheid zijn schoongemaakt en dat de maatregelen die de gemeente heeft getroffen om wateroverlast tegen te gaan zo teniet worden gedaan. Ook op de Willem de Zwijgerlaan was assistentie van de brandweer nodig om het wassende water tegen te gaan.

NS weinig last

Goed nieuws is er ook. De NS heeft weinig last van het hemelwater en de treinen reden in de ochtendspits zoals gepland. Er werd wel een gestrande trein gemeld tussen Leiden Centraal en station Alphen a/d Rijn, hetgeen overvolle bussen en chagrijnige gezichten opleverde, maar of dat met de regen te maken heeft is niet duidelijk.

NS-medewerker: “We hebben op het spoor nooit veel problemen met zware regenval. Hier op Leiden Centraal valt het met het water ook allemaal wel mee, we hoeven niet te dweilen. Hollands Spoor is wel ondergelopen hoorde ik, daar heb je laarzen nodig om van de ene naar de andere kant te komen. Dat maakt verder voor de dienstregeling niet uit, want de rails ligt een stuk hoger en daaronder ligt een grindbak waar het water in weg kan zakken.”

Code oranje

In Oegstgeest moesten de spuitgasten komen helpen op de Emmalaan. De kans dat de brandweer het donderdag overdag minder druk krijgt is niet zo groot. In de loop van de dag wordt zo’n 12 millimeter regen verwacht boven Leiden en omstreken. Het KNMI heeft de verwachting opgeschaald. Voor heel Zuid-Holland is code Oranje afgegeven.

Foto: J2TV / Joost van der Stel

reacties