Weihnachts-Oratorium: compositie voor 12 dagen kerst

Weihnachts-Oratorium: compositie voor 12 dagen kerst

LEIDEN – Aukelien van Hoytema zal op 20 december de tweede Bachacademy in de Pieterskerk Leiden presenteren. Centraal staan de culturele en historische achtergronden van het klassieke Weihnachts-Oratorium dat Bach zo’n 300 jaar geleden componeerde.

Matthäus Passion

De Bachacademy is een initiatief van de Pieterskerk Leiden, Aukelien van Hoytema (musicoloog, presentatrice bij Radio 4) en Josine Heijnen (Wetenschapsjournalist & theoloog). In deze tweemaal jaarlijkse lezing, rond Pasen en Kerst, wordt met beeld, geluid en een gast op een toegankelijke manier uitleg gegeven over de achtergronden van de Matthäus Passion of het Weihnachts-Oratorium.

Dit keer zal ingegaan worden op de historische achtergrond van zowel de tekst als muziek uit het Weihnachts-Oratorium. In de tijd van Bach duurde kerst nog twaalf dagen, wat voor de componisten een piekbelasting betekende. Bach kopieerde dan ook veel uit eerder werk. Verder was hij overtuigd Lutheraan, welke invloeden we in de teksten die bij het werk gezongen werden ook terugzien.

Maar Bach componeerde op verzoek ook stukken voor de Katholieke kerk. Hoe kunnen we het Weihnachts-Oratorium dan zien, in vergelijking tot de muzikale gebruiken en denkbeelden uit die tijd? Hoe voer Bach ook hier zijn eigen koers, en heeft ook het Weihnachts-Oratorium uit kunnen groeien tot muzikale klassieker?

Stel je vragen aan een deskundige

Deze tweede editie van de Bachacademy zal op 20 december plaatsvinden in de Pieterskerk Leiden. Voor de pauze neemt Van Hoytema het publiek mee op reis met beeld en geluid om het historische kader van het Weihnachts-Oratorium te schetsen. Na de pauze interviewt ze Paul Hekking (Bachkenner) en is er gelegenheid tot het stellen van vragen door het publiek.

Foto: Pieterkerk / Stefan Tetelepta

reacties