Werfpop: 37 jaar oud and still going strong

Werfpop: 37 jaar oud and still going strong

LEIDEN – Werfpop beleeft op zondag 8 juli haar 37e editie. Het Leidse festival is in die tijd uitgegroeid tot één van de grootste gratis festivals van Nederland met ieder jaar weer een line-up om van te watertanden, of je nu 5 jaar of 50 jaar oud bent. Of 60. Of 70.

Geschiedenislesje

Het verhaal van Werfpop begon in 1982. De eerste editie vond plaats in het Van der Werfpark. Vandaar de naam. Vijf bands gaven acte de présence, de bezoekers waren wildenthousiast en latere edities trokken meer bezoekers. Door de jaren heen kwamen er duizenden en toen tienduizenden festivalgangers op Werfpop af.

In 2002 moest worden uitgeweken naar de Garenmarkt, waarna duidelijk werd dat niet alleen het festival het park was ontgroeid, maar ook dat het park het festival was ontgroeid. De bodem vond het namelijk maar niks, als die dansende mensen. Werfpop vond een nieuw thuis in natuurpark de Leidse Hout.

Tegenwoordig

Dat terrein is veel groter, dus er kunnen meer mensen en meer leeftijdsgroepen bediend worden. Tegenwoordig bestaat de programmering van Werfpop uit zo’n twaalf acts, verdeeld over een tweedelig hoofdpodium, zodat er geen gaten ontstaan wanneer er omgebouwd dient te worden. De organisatie slaagt er bijna ieder jaar in om klinkende namen te contracteren. De Jeugd van Tegenwoordig, Typhoon, Apocalyptica, The Opposites, Postmen, zomaar een paar grootheden die de Leidse Hout hebben gerockt de afgelopen jaren. Ook kinderen zijn meer dan welkom; behalve muziek biedt het programma een knutselhoek voor kids, gekke evenementjes als bingo, theater, foodtrucks, jong talent, you name it.

 

Komende editie

Ook het programma van de komende editie op 8 juli is weer een bonte mix van uitgesproken smaakjes en smaken. Met o.a. Kraanje Pappie, Blaudzum, Joost van Bellen, De Likt, Togo All Stars en Klangstof kan iedereen iets van zijn of haar muzikale gading vinden in de Leidse Hout. En anders is gewoon in het gras liggen met het zonnetje op je bol en een ecoglaasje bier in de hand ook helemaal geen onaangename dagbesteding op zondag!

Foto: Archief PPCRN

reacties