Wespenoverlast heb je zelf in de hand (en dit kun je er tegen doen)

Wespenoverlast heb je zelf in de hand (en dit kun je er tegen doen)

REGIO – Niet zo’n fan van wespen? Troost je, je bent niet de enige. Maar helaas, anderhalve maand geleden werd er een wespenplaag voorspeld en die profetie lijkt uit te komen.

Maar hoe erg de plaag daadwerkelijk wordt, hangt vooral samen met onze perceptie. Als we zelf onvoorzichtiger zijn met zoete drankjes en etenswaren als we buiten op een terras of in de tuin zitten, is de kans dat we veel wespen gaan zien groter.

Wespen? Bel de verdelger

Wespen moeten ergens wonen, en doen dat bij voorkeur in schuren en huizen, waar wij ook wonen dus. De zwart-gele beestjes kunnen nogal voor wat overlast zorgen; ze zijn snel geïrriteerd en gaan dan graag in de aanval, met niet zelden een pijnlijke steek als gevolg. Als je nu al het idee hebt dat er in jouw buurt een wespennest zit, onderneem dan direct actie. Denk je dat het nest op gemeentegrond zit, bel dan de gemeente. Heb je een nest in je huurhuis, bel de huisbaas. Heb je een koophuis met een wespennest, bel dan zelf de verdelger.

wespennest
In dit soort kieren kunnen wespen goed een nest bouwen. (Foto: J2TV)

“De echte drukte verwacht ik over een week of drie,” zegt een verdelger van Rimdo een ongediertebestrijder. “Nu zijn mensen veel op vakantie en als ze terugkomen hebben ze ‘ineens’ een tuin vol wespen als ze buiten gaan zitten eten of borrelen.” Nu zijn de wespenvolkjes nog druk bezig met het bouwen van hun nesten. Kijk dus goed of je rond de kieren en gaten van je huis wespen ziet. De kans is dan groot dat ze iets aan het bouwen zijn.

Een klant van de wespenverdelger uit Leiderdorp heeft een nest in een ventilatiegat boven haar voordeur. “Dit blijkt de beste tijd om er iets tegen te doen,” vertelt ze. “Zo’n nest blijft tot en met september actief en in augustus en september worden die wespen agressief. Dan hebben ze niks meer te doen aan het nest en dan hadden we niet meer in en uit kunnen lopen. En de postbode niet meer aan de deur kunnen hebben.”

Tweede generatie

Door de warme winter die we achter de kiezen hebben, werden er in januari al wespenkoninginnen gezien. Beetje vreemd, want de koninklijke dames worden normaal gesproken pas rond april gespot. Waarschijnlijk zijn ze eerder uit hun winterslaap ontwaakt en dachten ze door de temperatuur dat het al lente was.

Ook zijn er in november nog larven gevonden in wespennesten, terwijl wespenkoninginnen meestal in alle eenzaamheid op warmere tijden zitten te wachten om de volgende generatie te baren. Mannetjes gaan na de bevruchting dood, dus dat zelfs vele mannetjes de winter hebben overleefd, is helemaal apart. Dat er zoveel wespen rondvliegen, komt dus omdat er momenteel twee generaties in leven zijn.

Tips tegen wespen

Er zijn heel wat grootmoederstips die kunnen helpen wespenoverlast tegen te gaan. Bijvoorbeeld: snij een citroen in schijfjes en druk daar kruidnagels in zet op een schoteltje in de buurt waar je zit en de wespen blijven weg. Wespen houden niet van rook, dus een aantal stokjes wierook aansteken houdt ze op afstand. Ook zijn er wespenvallen te koop, maar nog leuker is om er zelf een te maken.

Zoals altijd is voorkomen beter dan genezen. Zie je actieve wespen in je buurt, onderneem dan direct actie. Dat scheelt je een hoop ergernis tijdens die gezellige avondjes in de zomerzon.

Foto: Wikipedia

 

reacties