Westerstorm met gevaarlijke rukwinden raast over het land

Westerstorm met gevaarlijke rukwinden raast over het land

REGIO – Het zal je niet ontgaan zijn: het stormt. Het hoogtepunt van de westerstorm ligt rond een uur of elf donderdagmorgen. Voor het hele land het het KNMI code oranje afgekondigd. Er rijdt minder OV en hulpdiensten staan paraat.

Code geel

De Leidse regio zit in het oog van de storm; de storm trekt vanaf de kust het land binnen. De drie provincies bovenin  hebben er iets minder last van. Daar geldt code geel. Er staat, zeker aan de kust, met flinke rukwinden met af en toe windstoten van zo’n 100 tot 130 tot  kilometer per uur.

Minder treinen

De NS heeft de dienstregeling aangepast. Op trajecten waar normaal gesproken elk kwartier of elke tien minuten een trein rijdt, gaat er nu één trein per halfuur. Door de ruimte die er ontstaat kunnen mogelijk takken, bomen of voorwerpen op het spoor en in de bovenleiding verwijderd worden zonder dat er vertraging ontstaat.

Vluchten geschrapt

Tussen Leiden en Schiphol rijden donderdagmorgen geen treinen vanwege een kapotte bovenleiding. Over Schiphol gesproken: de luchthaven heeft meer dan tweehonderd vluchten gecanceld in verband met de storm en gebruikt tijdelijk minder start- en landingsbanen.

Chaos op de weg

Op de weg is het een chaos, zoals de VID woensdag al voorspelde. In de spits stonden er honderden kilometers file. In het hele land gebeurden er flink wat ongelukken. De bergers waren er op voorbereid en stonden dan ook paraat. Op sommige stukken snelweg zijn vrachtwagens met aanhangers verboden.

De VID adviseert dan ook om, als het even kan, donderdag gewoon niet de weg op te gaan.

Foto: Pixabay

reacties