Wethouder Strijk over Piece of Cake: “We stimuleren ondernemersklimaat als geheel”

Wethouder Strijk over Piece of Cake: “We stimuleren ondernemersklimaat als geheel”

LEIDEN – De sluiting van de Leidse winkel Piece of Cake na 38 jaar heeft stof doen opwaaien. Veel Leidenaren vinden het ontzettend jammer dat een echt Leidse winkel dicht gaat. Ook CDA’er Joost Bleijie schrijft in zijn wekelijkse column dat de lokale politiek het de zelfstandig ondernemer niet gemakkelijk maakt. Wethouder Strijk van economie reageert nu op de commotie.

“Zonde hè”

De oer-Leidse winkel Piece of Cake in de Haarlemmerstraat heeft na 38 jaar de deuren moeten sluiten. “Er is veel veranderd in de afgelopen jaren en het is helaas niet haalbaar meer om van de winkel te leven”, schreef de eigenaar over de beslissing op Facebook. Afgelopen weekend hield de zaak grote leegverkoop. “Zonde hè, alles gaat maar weg”, schrijft iemand op Facebook, en ” Hier kocht ik van mijn eerste zelfverdiende centen superleuke kleding”.

7 dagen per week

Ook Joost Bleijie, fractievoorzitter van CDA Leiden, schrijft over de de sluiting, in zijn wekelijkse column op zijn eigen website: “Weer een zelfstandige Leidse ondernemer die de deuren sluit. Weer een stap dichter naar een Haarlemmerstraat vol eenheidsworst der ketenbedrijven. Ik moet bekennen dat ik er maar moeilijk aan kan wennen.”

Bleijie vraagt zich ook af of de lokale politiek het de zelfstandig ondernemer niet een beetje te moeilijk maakt af en toe: ““Ooit schreef ik een column voor het Leids Nieuwsblad over Piece of Cake waarin Jack vertelde dat hij 30 van de 31 dagen per maand werkte. Waarom? Hij was 7 dagen per week open. (…) Een keuze had hij eigenlijk niet. (…) Authentieke zelfstandige ondernemers houden het gewoon niet vol.”

Lokale lastendruk

Wethouder Robert Strijk van economie deelt de teleurstelling: “Ik vind het ook jammer als Leidse ondernemers besluiten te stoppen. Als gemeente stimuleren we het ondernemersklimaat voor de stad als geheel, maar hebben we beperkt invloed op individuele keuzes van ondernemers. Lokale lastendruk is een van de knoppen waar we als gemeente aan kunnen draaien. Het staat elke politieke partij vrij om hier voorstellen voor te doen”, zegt hij tegen Leiden.TV.

Maar hij ziet de oorzaak ook in een veranderende wereld: “We zien ook dat het gedrag van consumenten verandert. Zowel kleine als grote ondernemers worstelen daar mee. Denk bijvoorbeeld aan V&D.”

Wethouder Strijk benadrukt dat de gemeente veel aandacht steekt in een gezond ondernemersklimaat. “Centrummanagement Leiden organiseert Kennis en Kundeworkshops voor ondernemers om goed in te kunnen spelen op veranderingen in de markt. De gemeente heeft recent de Haarlemmerstraat opnieuw ingericht, de Aalmarkt vernieuwd en de winkelnota Binnenstad vastgesteld. We willen zo echt een impuls geven aan het kernverblijfsgebied. Dit bestaat uit een mix van kleine en grote ondernemers, winkels en horeca. Ook kleine ondernemers hebben baat bij de komst van grotere ketens.”

Leegstaande winkelpanden

“Toen bekend werd dat Hudson’s Bay naar Leiden zou komen, waren juist veel kleine ondernemers daar heel blij mee. Een goede mix van lokaal, nationaal en internationaal maakt van Leiden een echte winkelstad. Gelukkig zien we ook nieuwe ondernemers starten, zowel kleine als grote. En de landelijke trend is op dit moment zelfs dat de vraag naar leegstaande winkelpanden door retailers weer aantrekt. Dat biedt mogelijk een goed perspectief voor Leiden”, aldus wethouder Strijk.

Foto: Archief J2TV

reacties