Wildplukken is stroperij (en je weet nooit wie er op je bramen geplast heeft)

Wildplukken is stroperij (en je weet nooit wie er op je bramen geplast heeft)

REGIO – Het zomerfruit hangt er weer mooi bij: bramen, frambozen en aardbeien zijn klaar voor de pluk. Maar denk even na voor je er enthousiast op uit trekt met je emmertje, want wildplukken is dus eigenlijk gewoon hartstikke verboden en wordt beboet als stroperij.

Stroperij

Niets zo lekker als yoghurt met je eigen, verse warme bramensap toch? Nou, niet altijd. Jaarlijks slingeren de boswachters van Staatsbosbeheer tientallen mensen op de bon, want wildplukken mag helemaal niet in Nederland. Wanneer je de vruchten enkel voor dat verse bramensapje gebruikt kom je er nog met een waarschuwing vanaf, maar officieel valt wildplukken onder stroperij.

Vruchten in het wild zijn bedoeld als voedsel voor de dieren die er leven; ze hebben het nodig. Boetes voor stroperij zijn niet mals: geldbedragen tot ruim 4000 euro of zelfs een maand brommen in de cel.

Paddenstoelen lijken op elkaar

Niet alleen bramen, aardbeien en frambozen worden geplukt, ook het zelf bij elkaar sprokkelen van champignons wint aan populariteit. En paddenstoelen kunnen ronduit gevaarlijk zijn. In het wild groeien de eetbare naast de giftige varianten, veel soorten lijken op elkaar. Wanneer je niet zo ingevoerd bent in de paddenstoelenwereld, kun je ze amper van elkaar onderscheiden.

Volksgezondheid

Het verbod op wildplukken is dus voornamelijk een maatregel voor de volksgezondheid. Daar komt bij dat je natuurlijk nooit weet welk beestje er op je braam, aardbei, framboos en champignon heeft geplast. Naast ronduit vies is ook dit gevaarlijk: in uitwerpselen van dieren kunnen bacteriën zitten die schadelijk zijn voor mensen. De kans dat je besmet raakt is niet enorm, maar de gevolgen kunnen wèl enorm zijn.

Pluktuinen in de regio

Gelukkig kun je tegenwoordig naar hartenlust vruchten verzamelen zonder dat oom agent je emmertje opeist. Dankzij de populariteit van wildplukken schieten de pluktuinen als paddenstoelen uit de grond. In de Leidse regio kun je nog niet zoveel zelf plukken, alleen af en toe bij De Groene Cirkel in Oegstgeest. Net buiten de regio kun je losgaan op de Olmenhorst bij Lisse, bij van Reeuwijk in Abbenes, en in de Indoor Volkstuin in Rijnsburg.

Weet je tenminste zeker dat er geen beestje op je bramen heeft geplast. Toch een geruststellend idee.

Foto: Wikipedia

reacties